Бургас домакин на най-голямата регата у нас за трета поредна година

 

За поредна година в началото на месец май в гр. Бургас ще се проведе международната ветроходна регата „Порт Бургас", наричана още "БУРГАСКА ВЕТРОХОДНА СЕДМИЦА". Тя е и най-мащабното събитие в календара на БФВ. Регатата се организира от Яхт клуб „Порт Бургас", със съдействието на Община Бургас, Пристанище Бургас и частни спонсори.

 

От 1 до 5 май гостите и жителите на града могат да наблюдават ежедневно гонките, които ще бъдат непосредствено пред мостика на плажа. Бургаският залив ще се изпълни с платната на млади ветроходци, които ще покажат своите умения и ще се борят за победа.

 

До настоящия момент са заявени състезатели в класовете "Оптимист", "Лазер-стандарт", "Лазер-радиал", „Лазер 4,7", "Фин", "470" и "420" - от ветроходни клубове в Румъния, Турция, Кувейт, Гърция и България.

 

Съдийският екип от 20 съдии ще бъде от Регионална съдийска колегия-Бургас и международно жури от Гърция, Израел, Турция и България.

 

Предварителната програма на "БУРГАСКА ВЕТРОХОДНА СЕДМИЦА" е следната:

 

01.05.2013 г. - пристигане, заявяване на състезателите и обмер на яхтите

 

02.05.2013 г. - техническа конференция за съдии и треньори, 11:00 часа откриване на регатата, първи състезателен ден/гонки пред мостика на Бургаски плаж/

 

03.05.2013 г. - втори състезателен ден/гонки пред мостика на Бургаски плаж/

 

04.05.2013 г. - трети състезателен ден/гонки пред мостика на Бургаски плаж/

 

05.05.2013 г. - четвърти състезателен ден/гонки пред мостика на Бургаски плаж/, церемония по награждаване на победителите и закриване на регатата. За дните и времето на провеждане на гонките, ще бъде осигурен плавателен съд за организатори, спонсори, гости и журналисти.