Веселин Топалов за шансовете си да стане отново световен шампион

Българският гросмайстор Веселин Топалов спечели силния турнир в Ставангер, но въпреки големия успех видя грешките си. Русенецът даде интервю за "Дневник", в което призна, че е имал късмет и че в някои партии не е играл добре. Той още не е решил дали би се борил за световната корона.

Г-н Топалов, поздравления за успеха. Какви са впечатленията ви от турнира?
- От четири-пет дни водех убедително и свикнах с мисълта, че съм близо до победата. В първите дни имаше голям екшън. Постигнах много добри победи, в някои партии играх добре. С (Левон) Аронян, например, се представих много силно. Вярно е, че и съперниците му допуснаха грешки, но това не ме вълнува. Цялостно оценката ми е добра, защото от февруари не бях играл. Имах и голям късмет в партията с Карлсен (световният шампион имаше предимство, но загуби, тъй като не си даде сметка, че времето му изтича).

Какво точно се случи в тази партия?
- Вината е споделена - негова и донякъде на организаторите. Той сам си е виновен, защото закъсня за партията, а тя беше от първия кръг на турнира. В началото съдийката каза какви са правилата - обяви, че се играе по тази контрола, която е малко различна. Аз дори в хода на партията попитах и тя отново потвърди. Но Карлсен пропусна тези инструкции. Подобна грешка се случва веднъж в кариерата, но се случва.

Доколко победата ви послужи за следващите партии?
- Това беше само първи кръг и не беше решаващ. Карлсен можеше да компенсира след това, но игра слабо. Същото важи и за мен. Аз бях доста разочарован от собствената си игра в партията, не заслужавах да спечеля. Ако играеш толкова слабо, няма какво да се радваш на победата. Карлсен ме надигра от нищото. Но една победа не ти решава проблемите. После обаче играх добре. Стигна се до решителната партия с Ананд, в която той трябваше да поеме много голям риск, за да спечели. Но за него и второто място е добро, защото може да атакува върха във веригата Гранд чес тур (предстоят още два турнира в САЩ и Англия до края на годината).

Това е първият супер турнир, който печелите, след Линарес 2010. Каква е равносметката?
- Сам по себе си това не е показател. Реално спечелих с половин или една точка повече от това, което заслужавах. Успехът е голям, но не е най-големият в кариерата ми. Усещането е приятно, но нямам амбицията да печеля Гранд чес тур. Престои един турнир в САЩ през август и един в Лондон през декември. Ще съм доволен, ако вляза в тройката в крайното класиране.

Ще се борите за световната корона?
- Този успех не променя нищо в дългосрочен план. Вероятно ще се класирам за турнира на претендентите, но ще е много трудно да го спечеля. Не знам дали ще се съглася да участвам, защото има неща, които не ми харесват във ФИДЕ. Не е ясно кога и къде ще се проведе турнирът, какъв ще е наградният фонд. Засега са се класирали Ананд, Каруана и Накамура, остават още петима. Не е невъзможно да го спечеля. Но ако погледнем обективно, след това в мач за световната титла срещу млад играч като Карлсен почти нямам шансове. При десет показателя той ме превъзхожда в осем или девет. Сега ще видим колко време ще имам да тренирам, защото с дете не е лесно.