Бадминтонистките ни - Отбор на месеца

снимка: БГНЕС

Националният отбор по бадминтон жени в състав Петя Неделчева, Линда Зечири, Габриела и Стефани Стоеви, Мария Мицова днес получи Купата на победата за отбор на месеца в традиционната анкета на Пресклуб “България” сред спортните редакции.

През февруари момичетата донесоха отборно сребърните медали от Европейското първенство в Русия, успех без аналог в историята на родния ракетен спорт. Това бе оценено най-високо от 12 медии, 9 гласа отредиха второто място на националния ансамбъл по художествена гимнастика след златото в многобоя и двата сребърни медала на уреди на турнира “Гран При” в Москва.

Баскетболният тим Рилски спортист е следващият в класацията с 4 гласа за първата спечелена Купа на страната. Призът бе връчен на бадминтонистките с двумесечно закъснение, тъй като от края на февруари до началото на май те бяха постоянно в чужбина на състезания.

В първия ден на този месец приключи квалификационният цикъл за олимпийски квоти и страната ни ще бъде представена в бадминтона на Игрите в Рио от сестри Стоеви в дисциплината на двойки и Линда Зечири в индивидуалната надпревара.

Старши треньорът Орлин Цветанов прогнозира, че при нормално стечение на обстоятелствата, сестрите могат да се наредят между 5-о и 8-мо място на Олимпиадата, Линда има шанс за 9-ото място. В оставащите 3 месеца до Игрите състезателките с олимпийски квоти ще участват на 3 турнира в Азия и ще гонят влизане в топ 8 на световната ранглиста, за да бъдат поставени в основната схема в Рио и да се изправят срещу по-слаби съпернички.

В момента нашите състезателки са 9-и в ранглистата и съвсем реално е да постигнат целта, обобщи наставникът. До края на олимпийската подготовка състезателките ще тренират във Франция. Председателят на БФ Бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян получи Купа с лично послание от Пресклуб “България” по случай 75-годишния му юбилей: “С обич и признателност”.

Д-р Касабян ръководи федерацията повече от 2 десетилетия. Международната и Европейската федерация по бадминтон го удостоиха със специална награда за юбилея, както и за 50-годишния му принос за развитието на бадминтона. Д-р Касабян е носител и на най-високото отличие за заслуги у нас – орден “Стара планина”.