Медалистите ни от Световното по канадска борба разкриха тайната на успеха си

снимка: БТА/AP

На завършилото преди дни 35-то световно първенство по канадска борба в полския град Гдиня благоевградчанинът Георги Гайдарджиев от клуб "Спартак" спечели две титли и златни медали на лява и дясна ръка в категория до 60 килограма /мъже/, а неговият съгражданин и съотборник Любомир Миланов заслужи световна вицешампионска титла и сребро на лява ръка в кат. до 90 кг.

 

Двамата днес разказаха на пресконференция в Благоевград как са стигнали до успеха. Георги Гайдарджиев има вече осем шампионски титли от шампионати на планетата при юношите и мъжете.

 

Към отличията си през тази година той прибави и двата златни медала от европейското първенство в Литва. Така талантливият спортист затвърди позицията си на най-силен мъж на планетата в категория до 60 килограма, печелейки категорично европейската и световната титла и на лява, и на дясна ръка.

 

Той е избиран пет пъти за спортист на годината на Благоевград, а миналата година постави в Загреб /Хърватска/ и уникален световен рекорд за набирания на една ръка за Книгата на Гинес, който посвети на 100-годишнината от освобождението на родния си Благоевград от турска власт.

 

Преди около година Гайдарджиев основа и собствен клуб - "Спартак" /Благоевград/, който вече се утвърждава сред водещите в страната, а негови седем състезатели участваха в световния шампионат в Гдиня, където мериха сили над 1200 състезатели от цял свят. Доказателство за добрата работа е и вицешампионската титла на Любомир Миланов.

 

На лява ръка на първенството в Полша нямах почти никаква конкуренция, разказа Гайдарджиев. Сред спорещите за титлата на дясна ръка той посочи като най-силен конкурент представител на Русия.

 

"Може би е по-силен от мен, но с техника и с психика го победих, защото той през цялото време беше под напрежение и трепереше", разказа Георги. Сред съперниците му на световния шампионат не са се появили двама, от които е губил досега.

 

Гайдарджиев счита, че има нещо нередно при състезателите, които се явяват по веднъж на голямо първенство, стават шампиони и после изчезват. Това бе намек и за употребата на допинг, а като пример шампионът посочи, че на последните големи първенства са били хванати с допинг и някои от легендите и най-известни имена в световната канадска борба.

 

"Затова тази година сигурно са доста по-предпазливи тези, които употребяват такива медикаменти", коментира Гайдарджиев.

 

Преди време Гайдарджиев обяви, че ще се състезава и гони титлите на големи първенства само на една ръка, но въпреки това в Литва и Полша спори за медалите в надпреварата и на двете ръце.

 

Причината е, че според една промяна в наредбите от времето, когато българският спорт се ръководеше от Весела Лечева, шампионите в канадската борба получават премии само за титли и медали на една ръка, посочи той.

 

С участието си и на дясна ръка в Гдиня сега единственото, което е спечелил, е, че е донесъл слава за България и е вдигнал националния флаг, но пък е лишил от премии свои конкуренти от други страни.