България без представител на рали „Дакар“

снимка: dakarbg.com

България ще бъде без представител на най-известното и мащабно офроуд състезание в света рали „Дакар“ през 2015-та година. Срокът за подаване на заявления изтече, но още от лятото се знаеше, че родният екипаж не планира да се включи в традиционната надпревара, чието първо издание датира от 1978-ма година.

Няколко български автомобила, мотоциклети и АТВ ще участват в Africa Eco Race, което стартира на 28-ми декември и ще се проведе до 11-ти януари. Мениджърът на отбора „Bulgaria Offroad Team“ Тодор Христов е ексклузивен представител насъстезанието за България, Гърция, Румъния, Македония, Албания и Сърбия.Водещ пилот и навигатор на тима са Орлин Алексиев и Пламен Николов,които участваха два пъти в "Дакар".

Sporta.bg отбелязва, че Africa Eco Race e организирано от легендите Рене Метдж, трикратен победител в рали"Дакар", заедно с Жан-Луи Шлесер и Юбер Ориол. Маршрутът на надпреварата е традиционният от „Дакар“ преди да бъде преместен в Южна Америка – стартът на Africa Eco Race е във Франция, следват 8000 км през Мароко, Мавритания и Сенегал, а финалът е на легендарното Розово езеро в столицата Дакар, където завършваше и оригиналното състезание.

На 4-ти януари 2015-та година стартира рали „Дакар“ със заявени 142 автомобилни екипажа, 168 мотоциклетисти, 46 АТВ-та и 64 екипажа с тежкотоварни камиони. В 36-ото издание на най-екстремното автомобилно рали всички кандидати ще преминат трасетата през териториите на Аржентина, Боливия и Чили. Състезанието ще започне в Буенос Айрес и след като премине всичките 13 етапа на 17-и януари трябва също да завърши в аржентинската столица.