България стана балкански шампион при мотоциклетистите

При изключително горещо време в Серес, Гърция се проведе 7-ия кръг на Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта. 

28 български състезатели премериха сили заедно със своите конкуренти при температури надвишаващи на моменти 38 градуса. След много оспорвано състезание във всички класове станаха ясни и първите шампиони за сезон 2016-та. 

В SP125 Милен Георгиев (България, Априля) записа своята шеста победа от началото на годината и до момента е с 165 точки,като по този начин един кръг преди края е сигурен лидер в крайното класиране. Основният съперник на Георгиев Жулиета Ленкова (България, Априля,) не участва в Серес, но с нейните 125 точки е почти сигурен вицешампион за сезона. Здравко Маринов (България, Априля) се нареди след Милен в Гърция и вече е с 101 точки в актива, като преди финалния кръг в Плевен Маринов е на трето място във временното подреждане. 

При SuperSport 600 сс . победата спечели 16 годишния Димитриус Каракостас (Хонда)от Гърция. След младия пилот на домакините финишираха Александър  Георгиев (България, Хонда), който в класирането за този клас е на 3-то място с 109 точки. Пламен Петров (България, Ямаха) се качи на третата позиция на подиума в Серес, като Петров е вече с 103 точки и борбата за влизане в Топ 3 за сезона между него и Александър Георгиев ще се реши на последното състезание от календара. Четвърти видя карирания флаг  Бойко Божинов (България, Ямаха,116 точки), а водачът в този клас Йонел Паскота (Румъния, Ямаха, 139 точки) се класира 5-и. 

Красен Кънчев (България,BMW) направи тактическо състезание в Гърция, като си осигури предсрочно титлата в SuperBike 1000. Кънчев финишира на 5-та позиция, но това му беше достатъчно, за да събере 120 точки и да бъде новия шампион при най-бързите пилоти. Победата за кръга извоюва Сотириус от Гърция, след него остана Димитър Митов (България,BMW), който вече има 89 точки и върви към второто място в крайното класиране за сезона. Трети финишира друг местен любимец Йоргос Маркизинис с Ямаха.

В клас Формула 600 Красимир Михайлов (България, Казаваки) също си осигури титлата за 2016 година преди последния старт в Плевен, след като вече е абсолютно недостижим на върха в подреждането с 165 точки. Въпреки, че не участва в Гърция Павел Драганов (България,Кавазаки) има 75 точки и е на 2-ро място за крайното класиране за сезона. Богдан Колеандра от Румъния прибави нови 11 точки в актива си за генералното класиране и вече  е с 73, само на 2 зад Драганов. И тук всичко ще стане ясно на 2 октомври в последното състезание за годината. 

Оспорвано и драматично беше и във Формула 1000 където Атанас Нейчев (България, Априля) триумфира като победител. И той си осигури титлата в Балканския шампионат  кръг преди края на сезона, след като има  151 точки. Михаил Атанасов (България, Сузуки, 93т.) претърпя падане в първата обиколка, което го извади от борбата за първото място, но битката между Нейчев и Атанасов остава за последните  два старта от Републиканския ни шампионат. 

Абсолютният дебютант Николай Захариев (България,BMW)  спечели третото място в Серес и той също дава сериозна заявка за силно представяне в оставащите надпревари от родния календар. 

След предпоследния кръг, който завърши в Гърция абсолютен шампион в двете отборни класирания е България (Team A – SP 125, Supesport, Superbike, общо 472 точки).

И Team B (Formula 600, Formula 1000) където българските пилоти са спечелили 335 точки от началото на сезона и актива е достатъчен за златен дубъл през 2016–та година. 

Последният кръг от Балканския шампионат по мотоциклетизъм на писта ще бъде в Долна Митрополия, град Плевен на 2 октомври.