Sporta.bg представя: Теодор Кабакчиев

Днес Габрово става столица на мотоциклетизма в Източна Европа, тъй като ще приеме първия кръг от Балканския Хард Ендуро шампионат. Това е първо домакинство на България в балканско първенство в зрелищната дисциплина, а страната ни залага най-големите си надежди именно на пилот на домакините. Това е 18-годишният Теодор Кабакчиев, за който стана ясно, че другата седмица ще дебютира и в Световния шампионат.

Теодор Кабакчиев е роден на 16 март 1998 година в Габрово. Качва се за пръв път на мотоциклет на 5-6 годинки, а през 2008-ма е първото му професионално състезание в клас „Мотори-Хоби” на BG-X Ендуро шампионата. Не след дълго габровлията разкрива потенциала си и преминава в професионалния клас „Експерт”, като не закъснява и първата му шампионатна титла. Както вече споменахме, миналата година именно Кабакчиев донесе най-големия успех в българското ендуро, заемайки 26-то място в изтощителната надпревара Ерзберг Родео в Австрия. Миналата година се поздрави и с първата си титла в Балканския по Хард Ендуро, а сега ще се опита да я защити. Ето какво сподели Теодор преди днешния старт:

Това е първо домакинство на България в Балканското по хард ендуро и то в твоя роден град, как се чувстваш?

Кабакчиев: Чувствам се супер! Местно състезание, публиката ще ме подкрепя, какво по хубаво от това!

Всъщност, как се стигна до това домакинство?

Кабакчиев: Всяка година в Габрово се организира състрзание, просто тази година организаторите се нагърбиха с по-голям ангажимент и решиха да направят състезание на ниво над националното.

Мислиш ли, че кръг от Балканския шампионат е стъпка нагоре за българското ендуро и защо?

Кабакчиев: Да, това ще покаже до някаква степен на какво ниво са българските ендуристи, които са нямали възможност да се пробват извън пределите на България.

Доста успешно започна 2016 за теб, вече имаш няколко победи, кои са те и коя постигна най-трудно?

Кабакчиев: Най-трудно до сега постигнах победата в Румъния, защото конкуренцията беше на ниво.

Кой мислиш, че ще ти е най-големият конкурент в тази надпревара и защо?

Кабакчиев: Във всяко едно състезание най-големия ми конкурент съм си самият аз. Гледам да се фокусирам единствено върху това, което аз правя, а не да гледам другите!

Мислиш ли, че това че си от Габрово ти е плюс или в ендурото никога не знаеш какво точно е трасето?

Кабакчиев: Със сигурност ми е плюс за националния шампионат. Все пак карам по тези гори от както се помня. Но не мисля, че трябва да има претендиращи срещу това. На всички състезания показвам на какво съм способен. Плюс това трасето ще бъде маркирано с ленти, така че трудната навигация отпада и остават единствено уменията и трасето!

Кое те кара да продължаваш да обичаш този спорт?

Кабакчиев: Адреналина, тръпката, която ми предоставя е незаменима и не я получавам от нищо друго. Разтоварва ме и ме отдалечава от ежедневните проблеми и грижи. Какво още не си постигнал и коя е най-голямата ти мечта? Най-голямата ми мечта е да достигна върха. Не се задоволявам с победите си, а напротив, запопвам да се целя по-нависоко всеки път!