Скандално! България може да остане без мотокрос догодина

Предстоящото състезание по мотокрос Grand Prix Bulgaria може да се окаже последното ни домакинство на този елитен мотоциклетен форум у нас.

Надпреварата, която ще се проведе този уикенд (19-20 април) в Севлиево, ще бъде част от Световния шампионат в класовете МХGP и МХ2 и кръг от Европейския шампионат в класовете EMX125, EMX250 и EMX300cc.

Провеждането на престижното състезание през следващата година е под сериозен въпрос, заради липсата на подкрепа от страната на държавата.

„Все още проектът за финансиране, който представихме пред Министерството на младежта и спорта не е разгледан и сигурно отлежава в някое чекмдже, след като и до сега няма резолюция върху него. Това е грозно и унизително отношение. Министърката мрази спорта по принцип, но към мотоциклетизма е дори една степен повече. Тя ще унищожи спорта, ако си изкара целия мандат. Не може по този начин да се отнасяш със спорт, който е на върха в последното десетилетие и от целия свят идват да се учат от нас“, сподели председателят на организационния комитет на Grand Prix Bulgaria Румен Петков.

Неговите думи бяха подкрепени и от президента на комисия „Мотокрос и супермото“ към Международната федерация по мотоциклетизъм Волфанг Сръб.

„Аз не мога да си позволя да критикувам политиците, защото това не е моя работа. Но мога да кажа, че години на усилен труд отиват на вятъра. Срамота е с толкова лека ръка да се пренебрегва нещо толкова добро. Никъде по света няма писта за супермото като тази в Плевен. Нито в САЩ, нито в Русия, нито в Китай, никъде. Страната ви години наред е номер 1 в света като организатор и не ми е понятно защо толкова лековерно позволявате да се съсипе тази репутация и потенциал“, сподели г-н Сръб

Коментарите идват в следствие на писмо, получено г-н Джузепе Луонго, който е президент на „Ютстрийм“ - промоутъра на всички събития на Международната федерация по мотокрос.

В писмото се казва, че поради неуредените плащания за организацията на Световните и Европейски шампионати по мотокрос и супермото за 2012, 2013 и 2014 години Ютстрийм анулира състезанията по супермото, предвидени да се състоят в Плевен на 11 май 2014 и Световната Купа на Нациите, предвидена за 12 октомври 2014.

„Огромен срам е, че достигнахме до това положение след едно толкова дълго и продуктивно партньорство, но все пак е невъзможно да си партнираш с партньор, който не уважава своите задължения и с министри, чиято дадена дума няма никаква стойност“, се казва още в писмото.

Президентът на БФ Мотоциклетизъм Богдан Николов обяви, че ако казусът не бъде разрешен в близко бъдеще, то родните състезатели ще бъдат принудени да търсят друга държава, под чиито флаг да се състезават от следващия сезон.

В чисто спортен аспект българските състезатели са отлично подготвени, за да постигнат максимално добри резултати в Севлиево.

Страната ни ще бъде представена от Петър Петров в клас МХ2, Майкъл Иванов и Георги Георгиев в клас ЕМХ125 и Валентин Роглев в клас ЕМХ125 (двутактови). Заявки за участие до момента в Grand Prix Bulgaria са подали общо 182 състезатели от 35 нации.

Публиката на мотополигон „Горна Росица“, град Севлиево ще имат възможността да наблюдават през уикенда общо 5 класи, 10 състезателни манша разпределени в събота и неделя, 7 квалификационни манша и разбира се тренировките във всички класове.