Започва новият сезон по мотокрос у нас

След пет месечно прекъсване през зимния период, новият сезон на Републиканския шампионат по мотокрос стартира тази седмица в Поморие. По традиция през последните няколко години, първото състезание за годината се провежда на мотополигон „Порой” и домакините от Община Поморие и тази година са се постарали тази традиция да не бъде нарушавана и бъдещите шампиони за 2017-та да започнат своя дълъг път през годината имено от черноморския бряг.

Мотополигон „Порой” е едно от най-атрактивните и трудни трасета за мотокрос в България, като неговата пясъчна „настилка” е огромно предизвикателство за състезателите от всички класове. В Grand Prix Pomorie 2017 заявки за участие са подали 98 състезатели от България, Румъния, Молдова и Гърция, които ще се състезават в класовете МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ.

Клас МХ65

При най-малката кубатура в Републиканския шампионат по мотокрос, сезон 2017 се очертава изключително оспорван. Шампионската титла в класа за 2016 отиде при гръцкия пилот Мариос Канакис (КТМ), но няколко български състезатели тази година ще се борят да върнат трофея обратно в България. Като основен фактор при най-малките, този сезон се очертава пилотът от Виктор Бориславов (Мотоспорт Варна, КТМ), който ще има постоянна компания в лицето на румънеца Золтан Ордог (КТМ), заявил участие за всички кръгове на шампионата. Християн Георгиев (НСА Моторспорт, КТМ) и Мирослав Димитров (Марица Рейсинг, КТМ) са другите двама опитни състезатели които ще се борят за подиуми през годината. В Поморие стартовата бариера ще падне за първи път и за не-малък брой дебютанти в кубатурата 65сс, както и за техни „батковци”, които вече имат по един сезон зад гърба си като Енис Байрамов (КТМ) и Антон Славчев (КТМ) от Левски МХ Груп и тримата пилоти на Тодор Славов МХ Рейсинг Тийм град Варна, от които обаче ще липсва титуляра Алекзандър Йовчев който ще пропусне този кръг поради травма.

Клас МХ85

Клас МХ85 е традиционно оспорвано поле за мотокрос битки на вече „пораснали пилоти” на възраст между 11 и 14 години, като сезон 2017 започва с необходимостта от защита на титлата за шампиона от 2016 – Николай Малинов (МСК Севлиево, КТМ), който вече отбеляза своя първи подиум по време на европейския шампионат в Гърция в средата на месец март. Малинов има сериозна конкуренция в лицето на Кристиян Иванов (НСА Моторспорт, КТМ), Виктор Нейчев (ЕърМакс Рейсинг, КТМ), Димитър Грозданов (КТМ) и двамата му съотборници от МСК Калабак 1969, Радостин Михайлов (Несебър Мото, Сузуки), вицшампион за 2016 в клас МХ65 и дебютант в голямата кубатура, Християн Даков (Левски МХ Груп, КТМ) и още няколко нови състезатели. Балканският шампион, Антонис Сагмалис (КТМ) също е заявил участие за Поморие, подкрепен от Игор Чухарчук (КТМ) и Николай Тимуш (КТМ) от Молдова, така че определено една сериозна борба очаква пилотите от клас МХ85

Клас МХ2

Сериозна ще бъде и битката в клас МХ2 на Републиканския шампионат по мотокрос в Поморие, където в началото на сезона умерената състезателна тактика понякога е заменена от адреналинови решения в комбинация е много пясък. Хакан Халми (МСК Севлиево, КТМ) излиза да защити своята национална титла от миналия сезон, но претендентите за короната в класа не са никак малко. Балканският шампион за 2016-та – Тони Цветков (Панчо рейсинг тийм, Ямаха) е поставил числото 1 на своята машина и на практика бе най-добре представилия се български състезател в Балканския шампионат в Гърция през март (второ място), извличайки максималното от нервното състезание и техническите проблеми на Халми. В Поморие обаче сме свикнали много от състезателите да показват повече от това което сме свикнали да виждаме в средата на сезона и след Гърция изпъкнаха някой имена които определено ще развалят условния „комфорт” на Халми и Цветков. Това са: Момчил Иванов (КТМ), Любомир Васев (Ямаха) и Жулиан Георгиев (КТМ) от ЕърМакс Рейсинг, Станислав Цеклеов (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ) и Алекс Димитров (Мотоспорт Варна, КТМ) които се прехвърлиха от 125сс мотоциклети на 250 кубикови машини през сезон 2017, Кристиян Петков (Велман Моторспорт, Ямаха), Георги Тотев (Литекс Ловеч Моторспорт, Хонда), Харли Горов (Диана Рейсинг Ямбол, Кавазаки) и не на последно място Християн Христов (ЕърМакс Рейсинг, Ямаха), който пропусна отварянето на сезона в Балканиадата поради технически проблем. Георги Георгиев (Текстил рейсинг, Сузуки) ще остане в „бокса” за GP Поморие тъй като се възстановява след операция, но с развитието на сезона определено и той ще има какво да покаже в клас МХ2.

Клас МХ1

Стигаме и до най-голямата кубатура в шампионата - клас МХ1 (450сс), където за радост на почитателите на сериозния мотокрос, през сезона, отново участник във всички кръгове на шампионата ще бъде Адриан Радуца (Румъния, Ямаха), пилотът който за пръв път в историята на БФМ отнесе шампионската титла в МХ1 зад граница. Задачата му обаче не е лесна и румънецът ще трябва да се справи с конкуренцията от България която не е малка: Кристиян Кръстев (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки) направи отлично представяне в Гърция и постави добро начало на сезона си, Ивелин Манев (Моторейсинг Варна, КТМ) показа завидна скорост, но липсата на достатъчно тренировки ще трябва да бъде компенсирана в състезателна среда, Калоян Илиев (МСК Севлиево, Хускварна) и Симон Венев (НСА Моторспорт, Кавазаки) ще трябва да включат в сметката си и Атанас Атанасов (АМК Хасково, Ямаха), който спечели вицешампионската титла през 2016. Георги Исидоров (Сузуки) и Седат Захиров (Кавазаки) от РусеКар Моторспорт могат да поднесат някоя изненада, като атмосферата в клас МХ1 ще бъде допълнена и от Веселин Иванов (МСК Плевен, Сузуки), Бисер Асенов (Ф.Г. Рейсинг, Кавазаки), Томислав Томов (Мездрея МХ Рейсинг, Ямаха), новото попълнение в НСА Моторспорт – Злати Златев (Кавазаки) и други.

МХ

Не на последно място идва ред и на пилотите от многобройния клас МХ (разделени на две групи: МХ All Stars и МХ40 пилоти на възраст над 40 години). След двата манша в Яница (Гърция), ситуацията изглежда като „Юлиян Райчев срещу останалия свят”, но пилотът на Панчо Рейсинг Тийм не даде шанс на колегите си да го доближат на гръцкото трасе. След като през 2016, Райчев спечели Балканската титла, през този сезон естествено на прицел идва и националната титла, която миналата година бе спечелена от Веселин Малинов (Панчо Рейсинг Тийм, Кавазаки). Атанас Петров (АИТ Рейсинг Тийм, КТМ) и съотборника му Янко Зоков (Кавазаки) показаха добра скорост и мотивация, но пясъците в Поморие са сериозен фактор в математическото уравнение което ще определи подиума в клас МХ. Все още не е ясно в каква форма се намира един от най-добрите пилоти от групата – Мартин Тодоров (ЕърМакс Рейсинг, Ямаха) след контузията си от края на миналия сезон, дали Тони Цветков Старши (Панчо Рейсинг Тийм, Ямаха) ще хвърли повече енергия в клас МХ2 където се състезава неговият син и каква ще бъде стратегията на пилотите от МСК Калабак 1969 – Велик Кличуров, Стойчо Филатов и Петър Илиев. Естествено над всички тях тежи сянката на Васил Стоянов (Велман Моторспорт), който зарадва най-малкия наследник на фамилията Стоянови с купата за първото място на клас МХ40 от Балканиадата в Гърция.

Хубаво време, много адреналин, пясък и морски бриз очакват състезателите от републиканския шампионат по мотокрос и публиката тази седмица в Поморие. Официалните тренировки за всички класове и първият манш на клас МХ са в събота, а в неделния ден предстоят състезателните маншове, които стартират в 10:30 часа след официалното откриване.