Министър Дашева връчи на Ина Ананиева наградата "Достойни българи"

Проф. Даниела Дашева, министър на младежта и спорта в служебното правителство, връчи наградата „Достойни българи“ на треньорката на националния ни ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева, подготвила златните момичета Михаела Маевска, Ренета Камберова, Християна Тодорова, Цветелина Найденова и Любомира Казанова. Те изиграха отлично двете си съчетания във финала на олимпийските игри в Рио де Жанейро и спечелиха бронзовите медали.

„За мен е истинска чест да наградя най-успешната треньорка на България през последните години. Поздравявам я за радостта, която ни донесе през август 2016 г. по време на олимпийските игри заедно с нейните момичета. Пожелавам й със същото търпение да работи с младите надежди на българската художествена гимнастика,“ каза проф. Дашева.

Министър Дашева връчи още едно отличие – на Надя Обретенова и Благой Цицелков от Българска национална телевизия, които възкресиха и популяризираха историята на Стилияна Параскевова. Тя ушива в Браила през 1876 г. първообраза на българския трикольор. Благодарение на журналистите от БНТ и сътрудничеството с Министерството на образованието, името на Стиляна Параскевова ще влезе в новите учебници по история. Видеоурокът за нейната съдба и българското знаме е издаден и изпратен до всички български училища.

Инициативата „Достойните българи на годината“ се провежда от в. „24 часа“ и Българска национална телевизия за 15-ти път. Досега са отличени 531 обикновени хора, извършили необикновени постъпки. Голямата награда за 2016 г. беше връчена от министър-председателя Огнян Герджиков на Шенол и Селма Мурад от Асеновград, които дариха 160 000 лв. на онкоболни деца. Сумата беше събрана за лечението на сина им Синан, който почина на 17 януари 2017 г. Едно от последните му желания е било събраните средства да се дарят на други болни деца, както и на неговото училище.