Момичетата от новия ансамбъл плениха с красиво съчетание

Новият ансамбъл на България по художествена гимнастика показа днес новите съчетания за първи път пред съдии и публика. В залата на “Раковски” се състоя първото официално контролно състезание.

Петте титулярки на треньорката Весела Димитрова поне в началото на сезона са Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Теодора Александрова и Ели Бинева. Заедно с тях остават Мадлен Сергеева, Камелия Стоилова и Стефани Кирякова.

Момичетата показаха първо съчетанието с обръчи по музика на унгарския композитор Балаш Хаваси. Съчетанието е уникално, изключително сложно и с доста рискови елементи. Няма нищо общо с досегашните съчетания на голяма част от отборите – не само българския, а и в Европа. Грациите излязоха на килима с любимите трика на феновете на художествената гимнастика. Тези, с които “златните момичета” спечелиха световната титла в Измир през 2014 година.

Второто съчетание с три топки и две въжета също заслужи овациите на съдиите и зрителите, които имаха честта да наблюдават за първи път новите композиции. Последваха заслужени аплодисменти и добри думи от присъстващите както за момичетата, така и за треньорския екип.

В основата на всичко стои новият треньор на ансамбъла Весела Димитрова. Помагат й Силвия Стойнева и Михаела Маевска. Само за няколко месеца тя успя да изгради великолепен облик на ансамбъла. Специалистката е невероятен работохолик и винаги търси още и още по-добри изигравания на съчетанията и резултати. Повечето зрители останаха с впечатлението, че този отбор сякаш играе заедно от една или две години. Напълно е различен от миналия ансамбъл, а това е целта на Весела Димитрова. Още с първите тренировки тя си пожела бъдещият тим да има собствен облик и стил и да не копира никого. Музиките за изпълненията са нови, модерни и с различно звучене от досегашните. Весела обожава музиката и усетът й към красивото вече се пренася и върху съчетанията на момичетата.

Естествено, тепърва предстоят състезанията – първото е Гран при на Москва в средата на месец март. До тогава има още много време и днешните съвсем първоначални оценки трябва да се затвърдят. Специалистите са убедени, че ако работата продължава по същия начин, успехите няма как да закъснеят.

В залата бе председателят на федерацията Илиана Раева, доскорошната треньорка на ансамбъла Ина Ананиева, Мария Гигова, Деспа Кателиева. На съдийската маса бе Даниела Велчева и златното момиче Християна Тодорова. За да види новите момичета бе дошла и друга от златния ансамбъл - Любомира Казанова.

Стефан Ралчев