Раева: Всеки ден звъня в Пирогов -там правят за Цвети всичко, което позволява медицината у нас! Радвам се, че грациите вече си правят селфита

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева коментира пред „Нова Телевизия“ състоянието на гимнастичката от ансамбъла Цветелина Стоянова, която вече близо месец се бори за живота си след падане от шестия етаж. Жената на Наско Сираков се опита да убеди обществеността, че я е еня за красивата грация, която според приятели и близки на момичето е скочила от 6-ия етаж именно заради грубо държание от страна на Раева. 

„Посещаваме Цвети, колкото позволят лекарите. Всеки ден се чувам с професор Миланов. Състоянието ѝ е тежко, намира се в рисковия период още. Организмът ѝ се бори с тежките травми. Лекарите правят всичко, което е по силите им и използват каквато възможност има медицината в България. Единственото, което остава е да се молим за нея всеки ден. Лекарите не смеят да дават прогнози, защото състоянието ѝ е тежко. Остава на всички, които я обичат, да се молим за нея във всеки един момент, всеки ден,“ обяви Раева пред „Здравей, България“.

„Състоянието на момичетата бе тежко. Физически – те са в добра спортна форма. Тренират всеки ден, но при едно такова тежко емоционално състояние е трудно да покажеш максимално възможностите си, качествата си, класата си, особено когато си бил световен и европейски шампион и всички очакват от теб медал. Това бе тежка житейска и професионален ситуация, когато те са в края на своя спортен път“, обясни още шефът на Федерацията по художествена гимнастика.

„Има четири момичета, които са 8 години в този спорт – Ренета, Михаела, Цветелина Найденова и Христиана. Това е много изразходващо, защото адреналинът е огромен на всяко едно състезание. Те са си жени, изглеждат момичета. Съхранени са като личности и човеци. Михаела и Ренета са на 25 години, другите са на 22. Осем години е достатъчно голям път. Дай Боже да съумеят да вървят по този начин, като до момента, за да може да осъществят мечтата си. Те станаха един отбор, даже и с тази страшна случка, която се случи с нашето Цвете. Начинът, по който излязоха в Казан – силата на духа, волята, характера...нечовешко е, не знам как да ви го обясня. Те са много чувствителни момичета и да умееш да се събереш да се капсулираш, и да покажеш най-доброто от себе си е нещо много голямо. Те са съвременни героини. Видях истинското щастие на лицата им и за мен това беше повече от златен медал. Те трябваше да си върнат усмивките, щастието, радостта и желанието за тренировка. Не знаете каква подкрепа имаме от Русия, Италия, Беларус, специално от Ирина Винер“, допълни Раева.

„Избягвам да питам момичетата какво ще правят след като прекратят активна спортно-състезателна кариера. Някои не искат да се занимават с художествената гимнастика. След като се откаже една гимнастичка, тя се оказва с толкова свободно време. Но едно 70-80 процента от грациите рано или късно се връщат в гимнастиката. Разбира се, има и такива, които се реализиран в други сфери. Но да са живи и здрави. Аз вярвам, че към спортисти като тях, животът ще е много щедър. Винаги, когато толкова много си дал и си минал през толкова трудности с усмивка и изправен гръб, така се случва. Вчера видях едно тяхно селфи със страхотни усмивки. В Израел ги нямаше тези усмивки. Жестоко бе тогава да искаме от тях това. Вчера обаче го видях. И когато видях това селфи с толкова радост по лицата им, това бе повече от златен медал за мен. Чух се и с Ина. Тя ми каза, че момичетата са добре, страшно концентрирани“, завърши Раева.