Ина Ананиева - Диригентът на грациите

снимка: Булфото

Ина Ананиева е треньор №2 в анкетата на в. „Труд” за 2015 г., а през 2014-а спечели медийното допитване. За втора поредна година националният ансамбъл спечели многобоя на турнира „Гран при“ в Москва. Триумфът в сърцето на Русия е едно от най-трудните неща в художествената гимнастика. Успехът отново даде сериозна надежда, че именно ансамбълът е най-големият кандидат за българско злато на олимпиадата в Рио през лятото.

„Аз съм толкова горда, че принадлежа на младото поколение треньори, които не избягаха в чужбина, а останаха тук и показваме, че и в България могат да се случват хубави неща”, с удоволствие казва Ина Ананиева, старши треньор на ансамбъла.

А под нейно ръководство нещата наистина се случват. Преди дни момичетата започнаха ударно сезона, като спечелиха титла в олимпийската дисциплина - многобой на „Гран при“ в Москва, изпреварвайки домакините от Русия. Прибавиха и още два сребърни медала на уредите.

„Да не изпадаме в излишна еуфория, това е само едно състезание, по-сериозните предстоят”, охлади страстите наставничката.

Здраво стъпила на земята, много спокойна, уравновесена и въздържана, тя е избрана от Илиана Раева да я наследи на поста. Рокадата става след олимпиадата Лондон 2012.

Самата Ина, която дотогава е в треньорския щаб, признава, че Раева дълго я подготвя за своя наследничка. Притесненията на младата специалистка били огромни - дали ще заслужи респекта и уважението на момичетата. Но успява! А с резултатите всички заедно опровергават някои твърдения, че ансамбълът ще изпадне в криза след напускането на Раева. През 2014-а отборът ликува със световната титла в многобоя, за първи път след 18-годишна пауза. След това Ананиева печели и признанието на медиите, които я избират за треньор №1 на България.

„Илиана никога не ми е спестявала критики, напротив, те ме амбицират да дам най-доброто от себе си - признава тя. - Ако е някой друг, ще си стегне багажа и ще си тръгне.”

Една от тайните на успеха, с който ансамбълът печели съдии и публика, е силната хореография, сътворена от самата Ина. Екипната работа пък е другото й силно качество. Когато има идеи за композиции с предложения за отделни елементи, се включват и самите момичета, а прецизността на изпълненията се следи от най-добрия ни международен съдия Даниела Велчева.

През миналата година талантливата ни треньорка бе поканена в Бразилия, за да направи и съчетанията на домакините на олимпиадата Рио 2016. И две от тях вече са факт.

А ансамбълът е сякаш нейната съдба. Именно там са най-големите й успехи като състезател - сребро от световно през 1991 г., а сега вече и като треньор.

„Индивидуалната игра никога не ми е била интересна, а когато преди време ме поканиха да се включа в отборните композиции, с радост приех”, казва Ананиева.

„Герена” пък е другото съдбовно място. Именно там тя започва тренировки, когато е 4-годишна. Малко след това късметът й проработва. Илиана Раева прекратява състезателна кариера и събира да подготвя няколко момичета. Ина е сред тях. Не след дълго малките грации започват да печелят титла след титла. Малко по-късно Раева оставя клуба, за да последва съпруга си Наско Сираков в Испания.

След години пътищата на двете отново се пресичат. Златното момиче се връща и основава клуб „Левски-Илиана”, кани Ананиева да й помага. А малко преди Раева да оглави родната федерация, прави Ананиева президент на „синия” отбор. „Видях през годините, че с много неща можеш да се справяш, ще се справиш и с това”, казала хладнокръвно Раева.

Треньорката обаче признава, че заради многото ангажименти в залата често отсъства от дома и се чувства длъжница на 8-годишната си дъщеря Алексана. Но във всеки свободен миг гледа да й посвети цялото си внимание. Съжалява, че малката не е тръгнала по нейния път - художествената гимнастика, въпреки че има данни. Но пък се надява да намери своето място в живота.

„Научих се да губя - казва Ина. - Но никога не ми е хрумвало да се откажа. След един провал на европейското си направих анализ и започнах с рестарт. Момичетата спечелиха титла. Това е. За да си шампион, трябва да си различен!”

Втори живот

Битов инцидент бележи живота на Ина Ананиева, когато е на 9 г. Газов бойлер се взривява, а огънят плъзва по тялото на детето. Пораженията са значителни - 60% изгаряния, лицето й е обезобразено, болките са неописуеми. Правят й серия от операции, а лекарите препоръчват да забрави за спорта. С помощта на Илиана Раева и Нешка Робева тя заминава за Япония, където в продължение на 2 г. й правят 8 пластични операции. Сега белезите са незабележими, а кошмарът е само лош спомен.

ЗА НЕЯ

Устойчива е още от детството си

Ина претърпя тежка битова травма като дете, възстановява се в Япония близо 2 години, но това я направи устойчива и твърда. Много преживя. Ина знае, че всичко, което е постигнала, е само началото. Тя работи и продължава да работи.

Нешка Робева

Най-успялата българска треньорка в художествената гимнастика

Умее да се променя

Много е търпелива, спокойна и целенасочена. Чува съвети, умее да се променя според обстоятелствата и ситуацията. Справя се успешно с различни характери и така отборът изглежда като едно цяло.

Мария Петрова

Трикратна световна шампионка

Изключителна и скромна жена

Изключителна жена и много успешен треньор, какъвто не сме имали от много години. В същото време е много скромна в поведението си. Не е никак лесно да накараш пет момичета да играят в синхрон.

Камелия Дунавска

Доскорошна треньорка на националния ансамбъл за девойки

Чувстваме я като наша приятелка

Винаги намира с какви думи да ни мотивира. А когато имаме проблеми - ни изслушва, дава ни съвети. Чувстваме я като наша приятелка. Много я обичаме. С нея се сработихме страхотно. На всяка от нас знае слабото място и знае точно как да подходи. Изключителен професионалист и перфекционист.

Християна Тодорова

Националка от ансамбъла

Ина е страхотен човек

По-прозрачен и по-чист човек от Ина не съм срещала. Винаги много внимателна и фина. Ако някое момиче направи грешка, говори общо на отбора, а не на състезателката. Изключителен професионалист и човек с голямо Ч, а съвкупността от двете я прави уникална.

Цветелина Кирилова

Кондиционен треньор на ансамбъла

"Труд"