Три сребърни медала за българския ансамбъл по художествена гимнастика

снимка: БФХГ

Националният ансамбъл на България спечели общо три сребърни медала на Световната купа по художествена гимнастика в София. Вчера България завоюва сребърно отличие в многобоя, а днес завърши на второ място на финалите на пет ленти и на два обръча и три чифта бухалки. Грациите бяха бурно аплодирани от публиката, която напълни "Арена Армеец" за днешните финали. Българките допуснаха една грешка на обръчи и бухалки и бяха оценени със 17.500 точки.

Със същата оценка е и Израел. Така двата отбора разделиха второто място. Възпитаничките на Ина Ананиева изиграха чудесно своето съчетание на пет ленти в първия финал и получи оценка от 17.950 точки. Тимът на България, световен шампион от Измир 2014, е в състав Михаела Маевска, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Ренета Камберова и Християна Тодорова със старши треньор Ина Ананиева. Шампион на обръчи и бухалки отново е Русия с 18.500 точки. Рускините завоюваха всичките три титли от турнира в София. Любопитното е, че на обръчи и бухалки четвъртото място разделиха Япония и Украйна с по 17.250 точки, а на шеста позиция са Узбекистан и Беларус с по 17.050 точки. На пет ленти отборът на Русия получи 18.250 точки, въпреки че имаха изпускане и други неточности в композицията си.

На трето място завърши Израел със 17.350 точки. Това е предпоследно състезание за гимнастичките на Ина Ананиева преди световното първенство в Щутгарт през септември, на което ще се печелят квоти за олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 година.