Гледаме безплатно елита на художествената гимнастика в София

снимка: Guliver/Getty Images

52 индивидуални гимнастички от 37 държави ще си оспорват отличията в Световната купа по художествена гимнастика, която ще се проведе от 14 до 16 август в столичната зала "Арена Армеец".

В състезанието ще участват най-големите звезди в този спорт. От Русия пристигат Яна Кудрявцева, Маргарита Мамун и Александра Солдатова. Конкуренцията от Беларус е в лицето на Мелитина Станюта и Катерина Халкина. Представителка на Украйна ще е Анна Ризатдинова. В състезателния списък са още Марина Дурунда (Азербайджан), Нета Ривкин и Виктория Филановски (Израел), Варвара Филиу (Гърция), Йон Дже Сон (Корея), Елизавета Назаренскова (Узбекистан), Каролина Родригес (Испания). От елита липсват само Самоле Пажава и Ксеня Мустафаева. България ще бъде представена от Мария Матева и Невяна Владинова, а извън класирането ще видим Радина Филипова, Сара Стайкова и Катрин Тасева.

При ансамблите участие са заявили 19 състава, като от фаворитите липсва само Италия. Конкуренция на световните ни шампионки за златото ще са петорките на Русия, Беларус, Украйна, Испания, Азербайджан, Израел и други. У нас след дългогодишно отсъствие от световния подиум ще гостува и състава на Южна Корея.

Световната купа по художествена гимнастика се провежда под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и е част от кампанията - София Европейска столица на спорта 2018. Официалното откриване на състезанието ще е в петък (14.08. 2015) от 18.30 часа като се очаква сред официалните гости да бъде и министър Кралев. Българска Федерация по Художествена гимнастика с помощта на дарители и спонсори ще направи томбола с над 90 невероятни подаръци – изненади и през трите състезателни дни.

Успоредно със Световната купа на 12.08.2015 година зала "Арена Армеец" ще е домакин на международния турнир "София къп". В надпреварата ще участват 33 гимнастички, а страната ни ще бъде представена от 9 от най-талантливите ни млади състезателки – Петя Борисова, Кристина Ташева, Ерика Зафирова, Боряна Калейн, Йоана Николова, Полина Иванова, Галатея Герова, Дамяна Беловяа и Биляна Писова. Официалното откриване на състезанието в сряда от 13.30 часа.

Входът за зрителите за Световната купа и за международния турнир е свободен. /БГНЕС