Ананиева: Заслужавахме сребърен медал на топки и ленти

снимка: Булфото

Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева заяви, че гимнастичките са заслужавали сребърен медал на топки и ленти на европейското първенство в Баку.

Sporta.bg  припомня, че ансамбълът спечели европейската титла на бухалки. Вижте видео от изпълнението на българските грации тук.

Българската делегация се прибра малко преди полунощ в София. В Баку грациите спечелиха злато на финала на пет чифта бухалки и бронз на топки и ленти.

"На топки и ленти заслужавахме сребърен медал. Но важното е, че всички специалисти, дори от Русия, дойдоха да ни поздравят за силните композиции", коментира Ананиева специално за БТА.

"Всяко състезание е една битка за нас. В многобоя допуснахме една нелепа, случайна грешка, която ни лиши от медал. Това това е състезание - трябвало е да се случи. Оттам нататък момичетата се мобилизираха страхотно за финалите. Отборът беше много подготвен и момичетата взеха достойния златен медал, който заслужаваха", каза още треньорката.

Тя добави, че организацията на европейското първенство е била на добро ниво, а те са били настанени в селото, което догодина ще приеме състезателите за първите европейски игри в Баку. Утре отборът заминава на възстановителен лагер в Павел Баня.

До световното първенство в Измир (Турция) през септември българките ще участват на Световната купа в София през август, а все още не е ясно дали ще пътува за Световната купа в Казан (Русия). Гимнастичките от ансамбъла бяха посрещнати в полунощ с много цветя и от много фенове.

"Беше тежко състезание, имаше игра на нерви, но ние се справихме и взехме тези два медала", заяви Ренета Камберова.

"Ние отидохме за медал, но за европейска титла не сме й помисляли. Всички все още сме в шок и не осъзнаваме какво сме направили", каза Християна Тодорова. Президентът на БФХГ Илиана Раева също беше изключително щастлива.

"Така горда не съм се чувствала от много време. Щастливи сме. Толкова силно преживяваме този златен медал. Гордея се с целия отбор. Няма да коментирам дали заслужавахме бронз на толки и ленти. Бяхме с един блестящ отбор. Получихме много суперлативи, Ина Ананиева получи много поздравления, поздравяваха ни всички за ансамбъла. Имаше специално и представители на ФИГ, които дойдоха да ни поздравят за ансамбъла", заяви Раева на летище София.