Ансамбълът с първа оценка на бухалки в Минск

снимка: SPORTA.BG

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика за жени получи първа оценка за съчетанието си на пет чифта бухалки на турнира от Световната купа в Минск (Беларус).

Българските гимнастички играха перфектно и бяха оценени със 17.400 точки. Ансамбълът за жени е в състав Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова, Михаела Маевска-Величкова и Христиана Тодорова с треньор Ина Ананиева.

След българките са Беларус със 17.150 точки и Испания със 17.050 точки Утре е надпреварата на топки и ленти при ансамблите. В турнира участват 15 отбора.

При жените Мария Матева заема 10-о място в многобоя след първите два уреда. Тя има сбор от 33.950 точки, след като получи оценки 16.933 точки на обръч и 17.017 точки на топка. Матева се класира за финала на топка. Невяна Владинова е 13-а с 33.517 точки след 16.867 точки на обръч и 16.650 точки на топка. Лидерка до момента е рускинята Яна Кудрявцева със сбор от 37.482 точки. След нея са Мелитина Станюта (Беларус) с 36.500 точки и Мария Титова (Русия) с 35.833 точки. Утре са квалификациите на бухалки и на лента.

В съпъстващия турнир за девойки вторият отбор на България в състав Катерина Маринова и Боряна Калейн се нареди на шесто място в отборното класиране. В първия български отбор беше само Ерика Зафирова, която игра всички уреди.

На първо място в отборното е Русия, пред Израел и САЩ. Боряна Калейн се класира за финалите на обръч и топка, Ерика Зафирова - на бухалки, а Катерина Маринова - на лента. Финалите при девойките са утре. Турнирът продължава утре и в неделя с финалите при жените и при ансамблите.