Свалиха наказанието на Мария Гигова

снимка: Булфото

Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана отмени наказанията на шестимата членове на Техническия комитет по художествена гимнастика към ФИГ, сред които е и Мария Гигова.

Трикратната световна шампионка и бивш президент на БФХГ Гигова, както и останалите пет съдийки, са с незабавно възстановени права. КАС обяви решението си вчера, а днес Международната федерация по гимнастика (ФИГ) излезе с официално комюнике.

В комюникето се казва: "В съдебния спор между ФИГ и Техническия комитет по художествена гимнастика, вследствие на междуконтиненталния курс за съдии през декември 2012-а година в Букурещ (Румъния), Арбитражният спортен съд е уважил жалбите на шестимата членове на ТК, замесени в спора.

Решението и санкциите, произнесени от Дисциплинарната комисия на ФИГ на 8-и юли 2013-а година, са отменени. Освен това, решението на Апелативния съд на ФИГ от 10-и декември 2013-а година е анулирано.

ФИГ е взела под внимание решението на КАС". Както е известно на 9-и януари членовете на Техническия комитет по художествена гимнастика на ФИГ подадоха жалба до Спортния арбитражен съд в Лозана.

Сега тя беше уважена. Решенията на Дисциплинарната комисия на ФИГ относно отмяната на категориите "бреве", дадени по време на съдийския курс в Букурещ, както и санкциите, произнесени срещу бившия председател на Техническия комитет Мария Шишковска (Полша) остават в сила.

"Спорт без правила и справедливост не е достоен да бъде наречен спорт. Знам, че може да разчитаме на почтеността на нашите съдии да уважават спортистите", каза президентът ФИГ Бруно Гранди.