Два медала за гимнастичките ни от Гран при в Лисабон

снимка: Булфото

Два медала спечелиха българските гимнастички на финалите на отделните уреди на международния турнир по художествена гимнастика за девойки в Лисабон (Португалия).

Ерика Зафирова стана втора на бухалки, а Боряна Калейн - трета на топка. Зафирова получи оценка от 15.350 на бухалки. Тя участва и на финала на лента, където остана четвърта с 14.850 точки. Калейн взе бронз на топка с 15.100 точки, а на обръч остана шеста с 13.950 точки.

Двете българки показаха отлични резултати в квалификациите и трябваше да участват на по три финала, но домакините решиха сред финалистките да има само по една представителка от държава. Жаля Пириева от Азербайджан спечели титлите на обръч с 15.600 точки и на лента с 15.550 точки.

На топка първа е Олесия Петрова (Русия) с 15.750 точки, а на бухалки победи Мария Трубах (Беларус) с 15.500 точки. Финалите на Световната купа при жените започват от 17.45 часа, когато Радина Филипова ще играе на финала на обръч.

Българката Радина Филипова завърши осма във финала на обръч на турнира от Световната купа по художествена гимнастика в Лисабон (Португалия).

За изпълнението си възпитаничката на треньорката Филипа Филипова получи оценка от 16.600 точки. Радина Филипова беше единствената представителка на България във финалите на турнира и игра само на обръч.

Тя завърши 22-а в многобоя. Втората българка Сара Стайкова се класира 19-а в многобоя, но не попадна сред финалистките.

Титлата на обръч спечели Мелитина Станюта (Беларус) с 18.050 точки, а след нея се наредиха Мария Титова (Русия) със 17.700 точки и Йон-Джае Сон (Република Корея) със 17.500 точки.

Финалите на останалите три уреда - топка, бухалки и лента, са по-късно днес без българско участие, посочва БТА.