Антъни Иванов бил кръстен на Антъни Хопкинс! Гаджето на плувеца е негова колежка

снимка: фейсбук

18-годишният талант Антъни Иванов направи фурор на световното първенство по плуване в Будапеща (Унгария). Той достигна до финала на своята коронна дисциплина 200 метра бътерфлай след изключително състезание на полуфинала. Българинът завърши четвърти в своята серия с 1:55,58 мин. В предварителните серии Антъни Иванов счупи националния рекорд в дисциплината с 1:55,55 мин. Във финала Антъни остана последен - 8-ми с време 1: 55,98, но успехът му е грандиозен

Голямата любов на плувеца е неговата колежка Габриела Димитрова. Двамата са заедно от доста време. Момичето също е състезателка. Те се запознават във времето, когато тренират заедно във Велико Търново, пише "България днес". 15-годишната Габриела е горда от постиженията на Антъни и непрекъснато пуска линкове в социалните мрежи с неговите успехи.

Легендарната българска състезателка Таня Богомилова разкри, че Иванов има огромни цели. "Очаквах толкова силно представяне, защото знам как тренира и какво е постигнал до момента", обясни олимпийската шампионка от Сеул`88. "Вече е на 18 години и е нормално да влезе сред елита. Има супер качества. Показва постоянство и високи резултати. От години си личеше неговият талант, но само това не стига, защото се изисква много работа в басейна", добави Богомилова.

Започва със съученичка Антъни Иванов се запалва по плуването благодарение на своята съученичка Бояна Томова. Тя започнала да тренира по-рано, преди талантът да бъде заведен от баща си Антон в басейна. Успехите не закъсняват. При децата и юношите Антъни обира всички златни медали. Чупи рекорд след рекорд. Ежегодно попада в класацията на сайта Viasport за най-добър млад талант в плуването. През миналата година дори спечели в журналистическия вот. Антъни е определян от всички специалисти и треньори за изключителен талант. Самият той не обръща голямо внимание на тези определения.

"В големия спорт няма талант, има здрава работа и много всеотдайност", казва плувецът в интервю за Василен Димитров. "Няма вариант, в който талантлив човек да не полага нереални усилия. Естествено подобна личност стига по-лесно до дадени времена, но здравата работа побеждава таланта, когато талантът не работи здраво. Много важна е и психиката. Може да си много подготвен, но не го ли покажеш пред камерите и прожекторите, няма значение", добавя Антъни Иванов.

Скандал с треньорка Успехите на Антъни Иванов бяха помрачени от раздялата с неговата дългогодишна треньорка Роза Георгиева. Специалистката се занимава с най-добрия български плувец още от детските му години.

"От 11 юли 2016-а вече не съм треньор по мое желание. Решението ми е следствие на изключително лошото му поведение и отношение към мен, което е лош пример за останалите ми състезатели. Не желая да правя повече компромиси", написа Роза Георгиева. 

Иванов също не остана длъжен. "Никога с Роза Георгиева не сме били истински тандем (освен по документи)", обясни в свое интервю пред bgswim.com плувецът. "Баща ми правеше основната работа. Тя не е професионалист и няма подход към състезателите си. Нашата работа беше много натоварваща за мен. Не може да търпиш безкрайно човек, който ти налага постоянно забрани и ограничения с кого да контактуваш. И дори кого да поздравяваш. Обидите в бившия ми отбор са нещо всекидневно. Нямаше как да не отвърна, след като започна да ги практикува и пред националния отбор по време на големи форуми. За мен тя е затворена страница. Наистина бях обиден от факта, че ме „изгони“ от клуба, който баща ми учреди заради нея преди 4 години. Ние просто сме били трамплинът за постигането. А това е много жалко, реално бяхме с перспектива да бъдем най-силният отбор в България", добавя талантът.

След раздялата Антъни Иванов вече тренира в Сандански заедно с бившия наставник на неговия баща Антон - Николай Вакареев.

Иска в САЩ Антъни Иванов има амбиции да замине за Меката на плуването - САЩ. Страхотните резултати на световното първенство в Будапеща ще отключат пътя за стипендия към някой от големите университети зад Океана. Там той ще има възможност да се готви при най-големите специалисти в спорта.

"Това е негово решение", коментира избора генералният секретар на федерацията Таня Богомилова, добавяйки: "Всеки сам избира как да се развива. Ние можем само да го подкрепяме."

По същия път тръгна многократният рекордьор на България Михаил Александров. Той замина за САЩ като 10-годишен заедно със семейството си. Дълги години той се състезаваше за своята родина, но след това реши да плува за американския отбор, с който стана световен шампион в щафетата през 2010 г.
Пловдивчанката Нина Рангелова също замина за САЩ, за да учи и тренира. Тя получи стипендия от университет.

Кръстен на Антъни Хопкинс Антъни Иванов е кръстен на филмовата звезда Антъни Хопкинс. Донякъде името пасва и с това на неговия баща Антон, който също е бивш плувец. Таткото до последно се е колебаел дали да избере Антъни или името на друга холивудска знаменитост Антонио Бандерас.

Талантът направи първия голям удар на международно състезание през миналата година. Тогава стана втори на 200 м бътерфлай от европейското първенство за младежи.

Успехите на Антъни Иванов привлякоха вниманието на международното седмично спортно предаване "Транс Уърлд Спорт". Шоуто направи 7-минутен филм за българина:

КоментариНапиши коментар

ОЩЕ КОМЕНТАРИ

Отговор*Не се изисква регистрция!

Още от Плуване

Футболна лига

#отборМ+/-Т
1 Лудогорец 2653/1462
2 ЦСКА-София 2647/1457
3 Левски 2651/2454
4 Ботев Пд 2639/2145
5
Черно море
2636/3442
6 Берое 2632/2342
7
Етър
2627/2336
8 Локомотив Пд 2621/2626
8
Ботев (Враца)
2623/3227
9
Славия
2620/2324
11
Витоша
2615/3320
12
Дунав
2621/4015
13
Септември
2619/3917
14
Верея
269/466
#отборМ+/-Т
1 Манчестър Сити 620/93
2 Манчестър Юн 618/126
3 Челси 33/33
#отборМ+/-Т
#отборМ+/-Т
#отборМ+/-Т
#отборМ+/-Т

Анкета

Спортувате ли?