Майкъл Фелпс - Човекът амфибия

В дните на олимпийските игри в Рио въпрос с неособено повишена трудност за феновете на плуването е какво обединява американеца Том Малчоу, австралиеца Йън Торп и южноафриканеца Чад ле Кло. Отговорът е – и тримата са печелили олимпийска титла в индивидуална дисциплина с участието на Майкъл Фелпс. Малчоу е шампион на 200 м бътерфлай от Сидни 2000, Торп взима златото на 200 м свободен стил в Атина 2004, а Ле Кло е №1 на 200 м бътерфлай в Лондон 2012.

От игрите в Сидни 2000 до седмия състезателен ден на Рио 2016 включително Куршума от Балтимор загуби само три олимпийски финала в индивидуалните дисциплини. И спечели 13 преки надпревари за медалите, както и триумфира в 9 финала със щафетата на САЩ. Общо 22 олимпийски титли, и то до средата на програмата в Рио.

Преди финала на 200 м бътерфлай в Сидни 2000 един американски журналист ми каза: „Виж момчето, което ще плува в шести коридор. Ще стане изключителен шампион.“ В шести коридор се състезава 15-годишният тогава Майкъл Фелпс. И вече беше най-младият участник от САЩ на игрите. До 150-ия метър вървеше осми, но в последната дължина изпревари трима и финишира пети – 1:56,50 мин. И тогава, а и сега е много силно постижение.

Само година по-късно Фелпс стана най-младият световен рекордьор за мъже в историята. Без да е навършил 16 г., той превзе световния връх на 200 м бътерфлай във Фукуока с 1:54,58 минути. Оттогава Майкъл се превърна в синоним на човека амфибия, като до началото на игрите в Рио имаше 77 медала от големи първенства (олимпийски игри, световни шампионати и тихоокеански игри), от които 62 златни. А олимпийските му рекорди са възможно най-впечатляващи и вероятно недостижими за десетилетия напред. Той вече има 22 титли, с което е безспорно е най-успешният олимпиец за всички времена.

Майкъл започва да тренира плуване като момче, на което е нужно да намери отдушник на многото си енергия. Дори е диагностициран като хиперактивен малчуган, но това не му пречи в училище, а още по-малко в спорта.

Още 10-годишен е обявен за плувен талант, а след това кариерата му се превръща в безкраен низ от победи, рекорди и… скандали. Фелпс печели 6 титли (4 индивидуални), а в Пекин триумфира с 8 (5 индивидуални), с което подобрява постижението на легендарния плувец Марк Шпиц (САЩ) от Мюнхен’72, който триумфира със 7 златни медала. За постигнатото в Пекин Човека амфибия получава премия от $1 млн. от „Спидо“ – един от най-големите производители на плувна екипировка.

На игрите Лондон 2012 Фелпс е малко по-скромен – 4 титли (два индивидуални) и 2 сребърни. Тук загубата му на 200 м бътерфлай, марковата му дисциплина,  от Чад ле Кло в последния метър е една от най-болезнените за Майкъл. Твърди се дори, че за да вземе олимпийски реванш на 200 м бътерфлай, Фелпс се е върнал в Рио. И сега го направи! Независимо че преди 4 г. обяви, че се отказва от спорта. Успоредно с уникалните си успехи Фелпс показва и странна упоритост да се забърква в скандали.

Два пъти е хващан да шофира, след употреба с алкохол. Арестуван е, отнета му е книжката и изваден от спорта за 6 месеца По-рано пак отнесе санкция, защото бе сниман да пуши марихуана с дълга лула (ганджа) на купон с приятели. „Имам право да правя грешки и да се уча от тях“, е обичайният коментар на Фелпс за неговите изцепки.

На 31 г. Фелпс вече изглежда успокоен и доволен от живота. Приятелката му наскоро го дари със син. А и плувните вълнения за него в Рио със сигурност ще се окажат последни – потвърди го още преди старта на игрите. 

Не притежава рекорда в една от най-силните си дисциплини

Майкъл Фелпс в момента държи световните рекорди на 50-метров басейн в три индивидуални дисциплини – 49,82 секунди на 100 м бътерфлай (2009 г), 1:51,51 минути на 200 м бътерфлай (2009 г) и 4:03,84 минути на 400 м съчетано (2008 г). Както и най-силните времена заедно със свои колеги от националния отбор на САЩ в щафетите 4 по 100 и 4 по 200 м свободен стил, както и 4 по 100 м смесена. Любопитно е, че големият му съперник Райън Лохте притежава върховото постижение на 200 м съчетано – 1:54,00 минути от световното първенство Шанхай 2011. А точно 200 м съчетано е една от дисциплините, в която Майкъл Фелпс е губил най-рядко.

4159791

Великите за него

Винаги може да извади „най-дългата ръка“

Майкъл Фелпс е уникален плувец и страхотен приятел. Колкото и да се навиваш, че имаш сили и възможност да го победиш, това става изключително рядко. Просто защото Майкъл във всеки момент е способен да извади „най-дългата ръка“ и да пипне стената преди теб. Дори и когато си пред него и смяташ, че победата ти е сигурна…

Райън Лохте, световен рекордьор на 200 м съчетано

Преследва целите си с невероятна упоритост

Майкъл Фелпс, освен че е изключителен талант в плуването, има и забележителен и все още неотшумял стремеж да побеждава и да печели. Преследва спортните си цели с невероятна упоритост, което го превръща в състезател мечта за всеки треньор. Не, не казвам, че с Майкъл се работи лесно. Но той просто знае какво иска, както и че заедно ще го постигнем.

Боб Боумън, треньор на Майкъл Фелпс

Той наистина е шампионът на шампионите

Сравнения между нас не трябва да се правят. Всеки е най-добър за своето време. Аз плувах без очила, без шапка, без специален плувен костюм. Майкъл Фелпс обаче наистина е извън всякаква конкуренция – най-великият олимпиец.

Марк Шпиц, седемкратен олимпийски шампион по плуване от Мюнхен’72

Радвам се, че сме герои в една епоха

Радвам се, че двамата с Майкъл Фелпс, сме спортни герои в една епоха. Обичам да го гледам как се състезава. Във водата се чувства като у дома си. Стилът му на плуване е неподражаем. Направо е страхотно да наблюдаваш плуването на Майкъл Фелпс. Истински воден човек и велик шампион.

Юсейн Болт, най-бързият човек на планетата

Материал на Николай Кръстев, "Труд"