Студена война в басейна между рускиня и американка

Студена война в плуването! Рускинята Юлия Ефимова слезе разплакана от почетната стълбичка, след като получи сребърния си медал на 200 м бруст. Златото спечели Лили Кинг (САЩ) с олимпийски рекорд, а трета остана Kейти Мейли (САЩ). Двете американки отказаха да поздравят Юлия, която беше допусната в последния момент до участие на олимпиадата заради допинг скандала в руския спорт. Ефимова има стари провинения, за които е изтърпяла наказанието си. Рускинята беше освиркана и от публиката.

След емоционалната й реакция на подиума Лили Кинг все пак й се извини за отношението. Ден преди финала американката имитира иронично Ефимова след победата й в полуфиналната серия, като вдигна своя показалец високо след успеха в другия полуфинал.

"Вдигаш показалеца си като №1, след като си хваната с допинг. Не съм фен на това", заяви в неделя Кинг.

Ефимова остана разочарована от реакцията на съперничките си. "Разбирам тези, които не ме поздравиха, защото те са повлияни от писанията в медиите, които не бяха коректни. От друга страна, не мога да се съглася с тях. Всички спортисти трябва да стоят далеч от политиката, а те просто гледат телевизия и вярват на всичко написано", заяви световната шампионка, която изтърпя двегодишно наказание между 2013 и 2015 г. за употреба на анаболни стероиди.

"Мислех, че студената война отдавна е в миналото, но не знам защо сега я разпалват и използват в спорта", допълни Ефимова. На пресконференцията тя заговори с треперещ глас на развален английски. По-късно премина на руски език, за да обясни ясно позицията си.

Кинг нямаше слушалки за превод и заяви: "Ако бях на мястото на Юлия, нямаше да искам да ме поздравява някой, който говори така за мен. Но ако е искала да бъде поздравена, се извинявам."

Отношение по скандала взе и легендата Майкъл Фелпс. "Спортът трябва да бъде чист от допинг. Дава положителна допинг проба не веднъж, а два пъти и въпреки това участва на игрите. Това ми разбива сърцето. Това разрушава смисъла на спорта и много ме дразни", каза Фелпс.