Двама плувци ще представят България на Световното в Доха

Двама наши плувци ще стартират на Световното първенство по плуване за мъже и жени в 25-метров басейн в Доха (Катар), а други двама ще вземат участие в младежки камп, съобщиха от родната федерация по плувни спортове.

Нина Рангелова (на снимката) ще плува на 50 м, 100 м и 200 м свободен стил, а Мартин Желев на 50, 100 и 200 м гръб. Двамата ще бъдат на шампионата с личните си треньори съответно Стив Колин и Кристиян Минковски.

Стартовете са от 3 до 7 декември, а плувците ни пътуват за Доха в неделя.

Покрит норматив за участие на Световното имаше и Георгия Кадоглу, която обаче отказа участие, защото още не е подготвена за подобен голям форум.

В рамките на шампионата Международната федерация (ФИНА) организира и младежки форум, от типа на камп. От всички страни са поканени и ще са на разноски на ФИНА по двама състезатели (1 момиче и 1 момче) с един треньор. Всички те ще плуват заедно, а след това ще могат да наблюдават на живо Световното.

България ще бъде представена от състезателите ни от А отбора - Антъни Иванов и Бояна Томова с техния личен треньор Роза Георгиева.

В навечерието на шампионата - 30 ноември ФИНА организира и треньорски семинар, където участие ще вземе Кристиян Минковски.

Първенството ще бъде предшествано с извънреден конгрес, който започва утре и ще продължи до 2 декември. Предстои да бъдат разисквани изменения по правилниците на ФИНА, ще бъдат презентирани и промотирани и фирми за плувна екипировка. България ще бъде  представена от Таня Богомилова. Разноските по престоя на делегатите също се поема от ФИНА.