Майкъл Фелпс планира участие на три щафети в Рио

снимка: БТА/AP

Олимпийският шампион по плуване Майкъл Фелпс планира участието си на Игрите в Рио де Жанейро през 2016-а година в три от щафетните състезания, съобщи пред американските медии треньорът му Боб Боумън.

Специалистът добави, че Фелпс смята да участва в максимум пет дистанции, тъй като това е оптималния вариант за неговата възраст- по време на Летните игри в Рио той ще бъде на 31.

Ако Майкъл реши сам да участва в три щафети, то ние ще обсъдим включването му в една или две индивидуални дисциплини. Това означава, че той ще има девет старта, каза още треньорът, като отбеляза и предварителните серии, както и състезанията до финала.

Абсолютният рекордьор по количестно медали в историята на Олимпийските игри (22 медала), заяви след Лондон 2012, че това е последното му състезание от такъв ранг. Но една година по-късно размисли и заяви, че отново ще се върне в басейна след известна почивка.

В събота на турнира Гран При на Северна Каролина Фелпс постигна първа победа след завръщането си в професионалния спорт. Той финишира първи на 100 метра бътерфлай. 18-кратният олимпийски шампион също така влезе във финала на 200 метра свободен стил с резултат 51,69 секунди, след което обаче се отказа.

Неговата цел беше да се класира за финалите на САЩ, който пък ще бъде квалификация за Световното първенство в Казан през 2015-а.