Петър Стойчев стана европейски шампион на 25 км

снимка: БТА

Най-добрият български плувец на дълги разстояния Петър Стойчев стана европейски шампион на 25 километра в открити води на първенството на Стария континент по плувен маратон в Пиомбино (Италия), информира БТА.

 

Така българинът затвърди реномето си на най-добър плувец в тази дистанция, след като през миналата година триумфира и със световната титла на 25 км в Шанхай (Китай).

 

Петър Стойчев избра печеливша тактика по време на плуването в Пиомбино, като до половината от дистанцията се движеше десети от 22 стартирали състезатели. Стойчев започна атаката си към върха в последните три обиколки и след силен финален спринт успя да финишира първи с общо време 5:04:02.3 часа.

 

Това бе последното голямо състезание в кариерата на 36-годишния Петър Стойчев.

 

Втори остана състезаващият се за Португалия Арсений Лаврентиев с 5:04:05.4 часа, а бронзовото отличие завоюва Аксел Раймон (Франция) - 5:04:06.3 ч.

 

При жените титлата спечели италианката Аличе Франко с 5:31:21.9 часа, следвана от Маргарита Домингес от Испания (5:31:26.3) и Мартина Грималди (Италия) - 5:31:34.6.

 

Като член на техническата комисия по плувен маратон на ЛЕН генералният секретар на БФ Плувни спортове Таня Богомилова бе съдия на шампионата.

 

Визитка на новия европейски шампион на 25 километра плуване в открити води Петър Стойчев:

 

Роден е на 24 октомври 1976 г. в Момчилград, България. Започва да тренира плуване на 6-годишна възраст в град Смолян, под ръководството на първите си треньори, Евелина Георгиева и Огнян Георгиев.

 

През досегашната си спортна дейност е преплувал над 60 000 (шестдесет хиляди) километра в басейни, реки, езера, морета и океани.

 

Петър Стойчев е най-успешният състезател по плувен маратон в света. Има извоювани единайсет последователни Световни купи. Негови постижения са и над 60 победи в индивидуални състезания.

 

Световен шампион на 25 км от първенството на планетата в Шанхай през 2011 година и европейски шампион на същата дистанция в Пиомбино, Италия.

 

Стойчев е участник на четири Олимпиади - в Сидни през 2000 г, в Атина 2004, Пекин 2008 и Лондон 2012. Член е на комисията на атлетите към FINA.

 

През 2009 година е приет в "Зала на световната плувна слава" във Форт Лодърдейл, САЩ.