Радо Янков с пореден страхотен резултат в Световната купа по сноуборд

снимка: Facebook

 Българинът Радослав Янков продължи отличното си представяне в паралелния гигантски слалом в Световната купа по сноуборд и завърши на второ място в надпреварата в зимния център Рогла.

Сноубордистът от Чепеларе направи страхотен рейд към финала, където лека неточност на предпоследната врата му коства победата срещу Андрей Соболев от Русия, който в крайна сметка го пребори за победата с 0.50 секунди.

Равносметката до момента в Световната купа за българина е две победи и едно второ място.

Малкият финал за трето място спечели миналогодишният победител Вик Уайлд, който с цели 0.87 секунди пребори конкуренцията на Станислав Дитков.

Янков без особено напрежение премина квалификациите с пето време (от 49 участници само 16 продължават в елиминационната фаза – осминафиналите) - 1:03.52 минута, след като постигна 32.43 секунди в първия манш и 31.09 секунди във втория. Най-бърз в пресявките беше олимпийският сребърен медалист Невин Галмарини (Швейцария) с 1:03.06 минута (32.12 и 30.94 секунди).

Радослав имаше тежък съперник на осминафиналите – двукратният световен шампион Андреас Промегер от Австрия. Сноубордистът от Чепеларе демонстрира великолепната си форма и смаза конкуренцията на фаворита с цели 38 стотни, за да продължи напред.

Янков след това се изправи срещу италианеца Едвик Корати, който направи грешка в средата на трасето и финишира на цели 81 стотни от българина, а в последствие бе и дисквалифициран, за да узакони съвсем прогреса на Радослав към топ 4 в надпреварата.

Там Янков трябваше да мери сили с руснака Станислав Детков и отново демонстрира великолепна класа, побеждавайки отново със солиден аванс от 0.26 секунди, за да участва в третия си голям финал този сезон.

И при първата си победа за сезона Радо бе победил Андрей Соболев, който в полуфиналите се справи с миналогодишния победител в Рогла – Вик Уайлд. Реално, в топ 4 на надпреварата се класираха трима руснаци и един българин, с което можем единствено да се гордеем.