Медалистът от Европейското Георги Божилов: Чакам с нетърпение следващото предизвикателство

галерия:

Георги Божилов спечели сребърен медал от Световното първенство по академично гребане за младежи, а година по-късно (2012-та) вече постигна първия си голям успех при мъжете - бронзов медал от Европейското.


Специално за Sporta.bg Георги се е запалил по този толкова тежък физически спорт преди около 12 години и разказва, че с всяка тренировка любовта му към него се увеличава. За него безспорен номер 1 е Румяна Нейкова, на която се възхищава искрено.


Младият гребец искрено вярва, че с много усилия и тренировки ще успее да стигне най-големите имена в този спорт, а резултатите и действията му до момента дават заявка, че това наистина ще се случи.


Георги не се оплаква от липсата на достатъчно годни бази за подготовка и е признателен на треньорите си за времето, което му отделят. Той сякаш твърде рано е преминал границата между младежите и мъжете и още помни усилията, които му е коствало това.


Божилов заявява, че сребърният медал от Световното няма такова значение за него, защото иска да се утвърди като име сред мъжете, а със сигурност бронзът от Европейското е сериозна заявка за това. Георги няма търпение да дойде следващото му предизвикателство - Световното за мъже през 2013-та година.

 

Ето какво друго заяви той пред Sporta.bg:

 

Първо честито и от нас за бронзовия медал от Европейското! Това ли беше най-трудно постигнатия ти успех в кариерата до момента?

 

Благодаря. Мисля, че не това беше най трудният успех. Друг път е било и по-тежко, но за по-лошо класиране. Сега беше сладко, бях решен и много подготвен не само физически, но и психически.

 

 

Кой медал е по-ценен за теб - сребърния от Световното миналата и бронзовия тази година?

 

Когато спечелих сребърният медал в Амстердам, нямах време да се радвам, защото ми предстоеше Световното за мъже, където залогът беше квота за Олимпиадата в Лондон. Там не успях за много малко.

 

След това бях много разочарован и забравих за постигнатия успех при младежите. Интересуваше ме само класиране при мъжете, затова сега ме удовлетворява повече медалът от Европейското.

 

Сега, когато сезонът за 2012-та приключи, къде ще тренираш и какви ще са тренировките ти?

 

В момента тренирам на Панчарево по няколко пъти седмично, все пак сега имам възможност за почивка.

 

Но много скоро започвам лагери с националния отбор, може би в началото на месец ноември ще има лагер, но още не знам каде ще е. Тренировките ще са предимно гребане и сила.

 

 

Според теб в България условията на подготовка на какво ниво са в световен мащаб?

 

Условията на подготовка от страна на треньорите са добри поне за мен, но от страна на спортните бази особено за гребането сме доста зле. ''Няма такива'', като изключим гребния канал в Пловдив, който ние много много не използваме, поради няколко причини, така,че няма как да се сравняваме със света.

 


Предстои Световно първенство догодина, няма как да не те питам ще станеш ли първия мъж от България със злато? Какви са целите ти за 2013?

 

О, да, Световното го чакам с нетърпение. Целите са ми за максимално класиране...

 

 

Тежко ли беше преминаването от категорията на младежите в мъжката?

 

Тежко е, да.Трябваше да мине малко време и ако си решен да продължиш, става.Тогава цената на всичко обаче става висока и всичко е по-различно.

 

 

Как се запали по гребането и кога направи първите си стъпки в него?

 

Запалих се преди 11-12 години след първата тренировка и от тогава се разпалвам все повече и повече.

 

Знаем, че в гребането с 2-ма, 4-ма или 8 души е изключително важен синхронът. Ти като самостоятелен гребец, би ли казал какви качества у човека развива този спорт?

 

Да, така е, изпитал съм го много пъти. Академичното гребане е един от най-тежките спортове, който натоварва и развива мускулатурата на цялото тяло. Изисква много голям витален капацитет (вместимост на белите дробове).

 

Изисква се и добро чувство за равновесие и координация на собствените движения с тези на останалите гребци в лодката. Гребането е спорт, който развива качества като стремеж за пълен синхрон на движенията.

 

В България лицето на гребането е Румяна Нейкова, която си казвал, че ти е нещо като идол. В света има ли други гребци, може би мъже, на които се възхищаваш?

 

Руми (Румяна Нейкова)! Да, тя безспорно е спортист номер 1 за мен, а който разбира от спорт, ще го разбере.

 

В света има още няколко, на които се чудя как го правят и как е възможно, но може би, когато се доближа до тях, ще разбера и няма да са толкова недостижими.


Накрая какви спортове извън гребането обичаш да гледаш и може би дори практикуваш?

 

Обичам да гледам колоездене,бокс - най вече когато играе Кубрат, защото много го харесвам и подкрепям. Футбол, когато има интересни мачове и първенства, но не български.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg