Формулата за успех в София: Трудни съчетания и постоянство

галерия:

снимка: International Gymnastics Magazine/Thomas Schreier

Голямото внимание в състезанията при мъжете и жените на Европейското първенство по спортна гимнастика в София ще бъде насочено към отборната надпревара, където ще властва безмилостното правило „5-3-3“ (Всеки отбор е съставен от 5 гимнастика. 3-ма играят на всеки уред, като се взимат и 3-те резултата).

Всяка една грешка може да се окаже фатална и дори най-добрият отбор да остане на последно място. Отборният аспект в гимнастиката много често е подценяван, тъй като се приема, че този спорт е строго индивидуален.

„Определено е много различно да спечелиш титлата заедно с твоите съотборници – усещането е друго, емоциите са много по-големи“, споделя германецът Фабиан Хамбюшен, който изведе тима си до европейското злато през 2010 година.

„Всеки дава всичко от себе си в името на по-доброто отборно представяне. Това е една вълнуваща надпревара, където подкрепяш всеки един от екипа и се поддържате и мотивирате взаимно. Разбира се, абсолютно никакви грешки не са допустими. Обикновено е много по-забавно, когато участваш в отборното състезание“.

4080544

Воден от националния шампион Макс Уитлок, който е бронзов медалист от Олимпиадата в Лондон през 2012 г., тимът на Великобритания е с добри шансове да защити титлата си.

Русия винаги е фаворит, а сега ще пристигне в София с много силен състав, който включва европейския шампион в многобоя от миналата година Давид Белявски и бронзовия медалист от Игрите в Лондон Денис Аблязин.

Не бива да се подценяват възможностите и на Германия, Украйна и Франция, които ще отправят сериозно предизвикателство за място на подиума.

При жените Русия е в отлична позиция да върне европейската си корона, когато загуби преди две години от тима на Румъния. Олимпийските звезди Алия Мустафина и Виктория Комова се завърщат в състава и именно те ще трябва да поведат младите си и неопитни съотборнички.

Те ще трябва да покажат стабилна психика и постоянство, за да успеят да се преборят не само с румънките, но също така и с момичетата от Великобритания, които са способни да триумфират със златото.

В първия ден на състезанието ще се проведе и битката за място сред най- добрите 8 на отделните уреди. Отворената система (въведена през 2006 година), при която максималният резултат е 10.0, означава, че всеки, който достигне до финала, ще има шансове за медал, ако успее да изпълни съчетанията си с висока трудност и без грешка.

 Аманда Търнър

“International Gymnast Magazine”, USA