Другите за Данчо: Бъдещето

галерия:

снимка: Булфото

В събота вечерта България стана свидетел на един невероятен спектакъл, който беляза края на кариерата на живата легенда Йордан Йовчев.

 

Сега той тръгва по своя нов път и ще обърне гръб на активната си спортна кариера, за да обгърне с мускулестите си ръце цялата родна гимнастика, за да я издигне до нивото, което сам достигне през изминалите повече от 20 години.

 

Именно затова разпитахме и участниците в рубриката "Другите за Данчо" какво мислят за бъдещето на този спорт у нас, докато Йордан Йовчев е начело на българската федерация.

 

"Благодарение на Йордан Йовчев българската спортна гимнастика все още е жива", твърд е в позицията си Деян Йорданов.

 

"Този спорт има бъдеще в България. Знам, че в залите има много таланти, а също така знам, че все още има добри треньори у нас. Но няма да бъде лесно. Сигурен съм обаче, че Данчо ще направи всичко по силите си за доброто на българската гимнастика".

 

Васил Вецев пък беше още по-категоричен в мнението си, че Йордан Йовчев е единственият и последен шанс на родната гимнастика.

 

"Абсолютно съм сигурен, че Йордан Йовчев е единственият шанс на спортната гимнастика в България. След 2000 година тук нямаше никой, така че ако някой, може да направи нещо, това е само Данчо.

 

"Няма нещо, с което той да се е захванал, и да не е успял. Той дава всичко от себе си, но за съжаление нещата не зависят само от него. Важното обаче е, че той е там, в България, и пали хората по този спорт.

 

"Още преди много години беше така - той започваше да тренира и ние покрай него се палехме и се опитвахме да сме като него. Затова бяхме и толкова добър отбор - на нас не ни трябваха толкова добри треньори, колкото ни трябваше той да е там - в залата с нас.

 

"Така че единственият шанс на спортната гимнастик е Йордан Йовчев", сподели още Васко.

 

 

Младите ни таланти показаха своите умения по време на бенефиса на Данчо и очароваха публиката в "Арена Армеец"

 

 

Християн Иванов също имаше интересно мнение относно бъдещето на този спорт у нас, като се оказа, че той е много добре запознат със събитията от нас, въпреки че вече близо 10 години е в САЩ.

 

"С Данчо поддържаме връзка и с Краси ме държат в течение на статуса на българската гимнастика. Добре познат факт е, че спортът като цяло в България, за съжаление, е в запад. Доказателство е и представянето ни на последната Олимпиада", сподели Християн и продължи.

 

"Откакто е начело на федерацията, Йовчев работи много усърдно за развитието на гимнастиката в цяла България. Въпреки неговите лични резултат, обаче, цялостното ниво все още е слабо. Занапред с добри и водещи фигури като него и Краси Дунев би трябвало нивото да се покачи.

 

"Засега Йовчев успява да намери спонсори, а обновяването на националната база Раковски е уникално....дано с всичките си ресурси и упорита работа да успеят да върнат гимнастиката ни на европейско и световно ниво. За да стане това, ще трябва време и търпение", заключи Християн.

 

Данчо винаги ще вдъхновява младите таланти, не само в гимнастиката, но и във всички останали спортове

 

 

Европейският шампион Иван Иванов не бе така оптимистично настроен и призова за бързи промени в спорта у нас.

 

"Ако правителството не приеме спешни мерки за спорта, то в България скоро няма да има такъв. За съжаление, една птичка пролет не прави", категоричен беше той.

 

На родните политици едва ли им е до спорт в момента, след като държавата и в този момент се тресе от протести, но обезателно се налага цялостна промяна в спортната политика. Футболът изостава, баскетболът изостава, волейболът се крепи на големите ни таланти - положението не е добре.

 

Именно това е и причината Деян Йорданов, Васил Вецев, Християн Иванов и Иван Иванов да са в САЩ, а не да тренират с родните таланти тук. В САЩ имат повече възможности и получават далеч повече похвали за работата си, отколкото ако бяха останали.

 

Единствен Данчо е тук, не и без помощта на Краси Дунев. Искрено се надявам двамата да останат дълги години тук и да възродят величието на родната гимнастика - мисия, която след вчера изглежда напълно възможна.


Иво Вецев, sporta.bg