Другите за Данчо: Железен, Легенда, Воля (част I)

галерия:

снимка: БТА

Бенефисът на Йордан Йовчев е съвсем близо, като няколко дни ни делят от невероятния спектакъл в събота (19:30 часа в "Арена Армеец"), който ще бележи края на великолепната спортна на кариера на Легендарния ни шампион.


Sporta.bg стартира днес, 20-и февруари, уникалната рубрика "Пътят" през спомените на легендата Йордан Йовчев, в която може да проследите всяка стъпка от неговата невероятна кариера с автентичен негов коментар.


Нашият екип обаче не спря до тук и започва втора рубрика, която ще ви представи мнението и чувствата на няколко бивши съотборници на Данчо в националния отбор, а рубриката ще намирате под името "Другите за Данчо".

 

"О, не знам дали Йордан Йовчев може да бъде описан с една дума. Много е трудно, а може би е дори невъзможно. Но мисля, че Велик работохолик върши работа донякъде"

 

Тези думи принадлежат на Васил Вецев - дългогодишен национал, който има зад гърба си две Олимпиади - Атланта'96 Сидни'2000. В Австралия, където отборът завършва на 12-о място, се явява и последното състезание за Васко с националната фланелка, който заминава за САЩ и живее там до ден днешен.

 

Васил Вецев е изправеното момче до Данчо

 

Работи като треньор в Бостън, а в кариерата му личат 4-ото място на Европейското първенство (отборно) през 1999 година, както и 6-то място отново отборно на Олимпиадата в Атланта.

 

"Железен! Така му викахме понякога"

 

Така отговори Деян Йорданов, може би по-познат като Пейчев, когато го помолихме да опише Йордан Йовчев с една дума. Двамата с Дидо се познават от далечната 1990 година, като са били заедно в националните отбори за младежи и за мъже.

 

Дидо е високото, право момче с червената тениска до Данчо. Иван Иванов пък е най-

вляво на снимката

 

Част е от олимпийските отбори в Атланта и Сидни, а също така участва на Световното в Сабае'95, когато отборът завършва на 10-о място, а Данчо печели първия си медал от голям форум. Дидо спира с гимнастиката през 2000 година, но подобно на други не оставя любимия спорт на страна и в момента е треньор в Южна Флорида.

 

"Воля"

 

Това е думата, с която Християн Иванов описа Данчо Йовчев, като тази комбинация от 4 букви като че ли описва пътя на легендарния ни гимнастик от самото начало до ден днешен. Самият Християн има една Олимпиада на своята сметка - тази в Сидни, но има много и успешни състезания, като е в отбора за последно на Световното първенство в Анахайм.

 

Християн е момчето между Данчо и треньора Георги Виденов

 

Иванов също заминава за САЩ, където учи бизнес в Оклахома. След завършването си работи с пълна сила за развитието на спортната гимнастика - треньор е в залата Bart Conner Gymnastics Academy, президент е на компания за гимнастически трика и е мениджър в друга, която се занимава с разпространение на гимнастически пособия. Освен това е анализатор за списание International Gymnast. Също така той поддържа връзка с Данчо Йовчев и Краси Дунев, като чудесно знае какво се случва със спортната гимнастика у нас.

 

"Много е трудно да го опишеш с една дума - може би патриот. Но също така той е Човек, Учител, Легенда"

 

Нашият екип е напълно съгласен с всяка дума, с която Иван Иванов се опита да опише Йордан Йовчев. Иванов от своя страна е от Варна, като е сред най-добрите ни гимнастици. През 1994 година печели златен европейски медал на земя, а на Олимпиадата в Атланта се разминава с два медала, финиширайки 4-и на земя и прескок.

 

След 1996 остава в САЩ, но до 1998 се състезава за България. В момента има своя школа близо до Бостън, а освен това работи и за федерацията по гимнастика на САЩ.

 

Иван Иванов вече като треньор в САЩ

 

Както сами се убеждавате, четиримата, с които се свързахме, формират част от най-силното ни поколение в спортната гимнастика. И четиримата казаха изключително интересни неща за това какъв спортист и човек е Данчо, какво е неговото наследство, какво е бъдещето на този спорт у нас.

 

Вие, нашите читатели, ще имате възможност да разберете какво си говорихме с тях, ако следите Sporta.bg и рубриката ни в чест на бенефиса на Йовчев "Другите за Данчо".

 

Иво Вецев, sporta.bg