Йордан Йовчев: Искам да напълня "Арена Армеец", нямам време за негативизъм

снимка: БТА

Великият спортист Йордан Йовчев даде обширно интервю за предаването „Пред банята" по ТV7, в което внесе малко повече информация за предстоящия си бенефис, за гимнастиката в България и развитието на спорта сред подрастващите.

 

„Аз не съм взимал Олимпиадата чак толкова насериозно, нормално е да има еуфория, но не съм се чувствал различно.

 

Идеята на бенефиса е да напълним „Арена Армеец". Ще се случи на 23-ти февруари 19:30 часа, ще вземат участие всички гимнастически спортове, ще има звезди от чужбина. Искам да стане нещо много хубаво, което не се е правело, не само защото аз ще участвам. Надявам се, че ще бъде супер и дано хората да откликнат, защото парите от билетите ще отидат за развитие на детско-юношески спорт.

 

Искаме да включим децата в бенефиса, за да играят на една и съща сцена със своите идоли. Аз ще играя на много уреди, максимално много. Ще направим синхронен номер с други участници и ще бъде забавно.

 

Няма да се връщам, защото ще е несериозно и няма смисъл. Като кажеш един път „спирам", трябва да е край.

 

Зала „Раковски" е пълна - около 150 деца с модерни уреди и обстановка. Има други зали в провинцията, които не отговарят на изискванията. Хубаво е в училищата да има уреди, защото гимнастиката не е комерсиален спорт и популяризирането не е никак лесно.

 

Хубаво беше да направя този бенефис, за да може да запаля още повече деца, иначе е ясно, че след Олимпиадата приключвам с активна спортна дейност. Гимнастическите спортове не са умрели.

 

В началото в Америка ми беше трудно - мислех си, че знам езика, но не се оказа точно така. Чрез гимнастиката не беше сложна реализацията, защото там е масов спорт и почти няма дете, което не е минало през гимнастиката.

 

Ние и тук се опитваме да направим някакви такива неща, защото е по-добре късно, отколкото никога. Едно време ако искаш да се развиваш, можеше и да мръзнеш по залите, но сега трябва да имаш перфектни условия, за да постигаш големи резултати.

 

В Америка гимнастиците изкарват пари, защото нашумяват много покрай олимпийски медали. Това може да се случи и у нас, ако имаш нужната мотивация. Аз лично не съм имал проблеми в организацията.

 

Когато аз станах четирикратен световен шампион, въпреки че тренирах в лоши условия. Сега залата, в която аз съм тренирал, е приказна. Започват да се реновират доста зали, вдигат се нивата на някои клубове, но не може всичко да стане изведнъж.

 

Съжалявам, че прекратявам кариерата си без златен медал от Олимпийските игри. Не мога да го върна, защото съм минал върха и такива са правилата. В Пекин допуснах елементарна грешка и тя ме лиши от медалите, но това е положението.

 

Гимнастиката не почва и не свършва с мен, имали сме и преди световни шампиони и големи имена.

 

Гласувам на избори, интересувам се от политика. България ще се оправи. На моменти превъзхождаме американците, особено в някои насоки. Много от децата там не знаят какво е висилка, американците влизат в насока, в която не им трябва излишна информация. Ние сме по-начетени, децата, които аз виждам в залата, се развиват много по-добре не само от американците, но и други държави", каза още Йовчев.