Огромен интерес към домакинството ни на Световната купа по спортна гимнастика

снимка: БГНЕС

Повече от 200 официални лица от 24 страни са потвърдили присъствие на Световната купа по спортна гимнастика, която ще се проведе от 13 до 15 май във Варна.

За втора поредна година домакин на едно от най-престижните състезания в гимнастическите спортове ще бъде Двореца на културата и спорта.

“Интересът към нашия турнир е по-голям спрямо миналата година, когато броят на състезателите и държавите беше под 20. Това може само да ни радва и е доказателство, че се справяме много добре с организацията на събития с такъв международен престиж. Благодарение на отличното партньорство с Министерството на младежта и спорта имаме възможност не само да се подготвим по най-добрия начин за това домакинство, но и да закупим нова оценителна уредба, която в последствие ще остане за нуждите на българската гимнастика”, обясни председателят на Организационния комитет на Световната купа Йордан Йовчев.

Президентът на Българската федерация по гимнастика Красимир Дунев допълни, че подготовката на състезанието върви според очакванията и по план.

“Няма как да не е напрегнато, но в организационния екип име достатъчно способни хора, които дават всичко от себе си, за да се получат нещата. Разбира се трябва да благодарим и на ръководството на Двореца на културата и спорта, както и на община Варна, откъдето срещаме пълно съдействие и подкрепа.”

На днешната пресконференция присъства и треньорът на мъжкия ни национален отбор Милко Танкушев. “От няколко месеца върви обновяване в представителния ни тим. Всички момчета в него в момента са на възраст между 18 и 22 години. Ще използваме Световната купа като подготовка за Европейското първенство, което започва само седмица по-късно. За турнира във Варна ще разчитам на 7 момчета.

Това са Мартин Александров, братята Исус и Христос Маринови, Димитър Димитров, Георги Сотиров, Едуард Радев и Светослав Ангелов. Всеки от тях ще играе на два уреда. Най-много надежди възлагаме на Мартин и Димитър, които имат силни съчетания на земна гимнастика и прескок. Няма да натоварваме момчетата с големи очаквания. Всички са много млади и за тях е важно да трупат опит и самочувствие”, сподели Танкушев.

Женският ни отбор за Световната купа включва 5 състезателки: Валентина Рашкова, Албена Златкова. Елизабет Василева, Грета Банишка и Никол Дунева. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев ще бъде патрон на Световната купа, която започва на 13 май с квалификационната фаза. На 14 май от 13:30 часа е официалното откриване, а състезанието приключва на 15 май, неделя. Входът за зрители във всички дни е безплатен.