На добър път, Шампионе! България изпрати Данчо Йовчев като герой и легенда!!!

галерия:

снимка: SPORTA.BG

Легендарният българин Йордан Йовчев сложи край на величествената си кариера с грандиозно шоу в зала „Арена Армеец".

 

Близо 13 000 души аплодираха и викаха „Данчо, Данчо" около 30 минути след края на уникалния за България спектакъл, който не може да бъде забравен.

 

Данчо Йовчев, който утре ще навърши 40 години, официално сложи край на спортната си кариера. Шоуто продължи близо два часа, като в спектакъла взеха участие над 150 спортисти.

 

От чужбина пристигнаха легендарни имена като Юри Чеки, олимпийският шампион от Атина на висилка Игор Касина (Италия). Гимнастиците Артьом и Томас също дойдоха от чужбина специално за бенефиса, а от България се включиха ансамбълът по художествена гимнастика, гимнастичките Силвия Митева и Диляна Проданова.

 

В шоуто участваха и най-добрите български състезатели по спортна гимнастика, сред които Александър Батинков, Ярослав Вовк, Ралица Милева, както и трупата на Нешка Робева, певците Поли Генова и Орлин Павлов и други.

 

След 19:30 часа димната завеса в "Арена Армеец" ставаше все по-гъста и по-гъста, като над 12 хиляди души чакаха с нетърпение да излезе легендата на българския спорт Йордан Йовчев.

 

Малко преди 20:00 часа от единия сектор опънаха транспарант "България ти благодари" а точно в 20:00 часа започна мега спектакъла, който всички чакаха.

 

 


На сцената първо се появиха голяма част от родните таланти, от които ще зависи бъдещето на този спорт у нас, след като Данчо Йовчев официално сложи край на своята кариера.

 

След тях пък на арената се появи трупата на Нешка Робева, която почете на старта на олимпийската кариера на Данчо в Барселона 1992.

 

 

Следващата част припомни за Световното първенство в Сабае - може би най-важният момент в кариерата на Йордан Йовчев. Спомените за Япония бяха придружени от величествено изпълнение на акробатите от клуб ЦСКА.

 

 

След невероятно красивото изпълнение на "червените таланти" зрителите насочиха вниманието си към таблото и заедно си припомнихме за финала в Атланта през 1996, когато той остава на болезнените 12 стотни от сребърния медал на игрите. Самотно усъвършенстване - Краси, Иван и Данчо остават в САЩ. Той изкарва 12 години там, но никога не забрави за своята родина.

 

 

Спомени за Тяндзън 1999 и първият медал за България в многобоя от Световното първенство, а Данчо призна, че именно тази дисциплина показва най-ясно класата на един гимнастик. Зрителите си припомниха и следващия голям успех на Данчо - на Олимпиадата в Сидни. Тогава той става двоен бронзов медалист, а след това опровергава всички специалисти и записва още 3 участия на най-големия спортен форум. Под звуците на хипнотика пък видяхме и първото изпълнение на Данчо за вечерта, което беше посрещнато от много бурни аплодисменти, а заедно с него бяха Краси Дунев и още няколко гимнастици.

 

 

Постановката на Диана Иванова пък представи младите надежди на България в спортната гимнастика, които показаха, че Данчо има своите достойни заместници и сред най-малките в този спорт у нас. Преди това публиката си припомни за успехите на Данчо през 2001 година, а след това и за успехите година по-късно в Патра. Веднага след това под звуците на музиката на Орлин Павлов националите по скачане на батут изнесоха поредното представление.

 

 

"Пътят" продължи с разказ за невероятното му представяне в Анахайм, където успя да защити двете си световни титли на земя и халки, но преди това си припомнихме за ужасяващата контузия, която той получи по време на изпълнението на успоредка. С невероятната болка в дясната ръка той играе перфектно и печели и двата златни медала, затвърждавайки за пореден път феноменалната си воля! Последва изпълнение на националния отбор по аеробика.

 

 

 

Невероятното му представяне в Анхайм и волята му го правят „Спортист на годината" в световен мащаб сред гимнастиците, а освен това той печели и наградата на Балканите и в България. Последва изпълнение на Ралица Милева на греда, Валентина Рашкова на смесена успоредка и Биляна Проданова на лента. Последва и второто изпълнение на Данчо за вечерта, след като двамата с Краси Дунев направиха феноменално изпълнение на успоредка.

 

 

В живота си Данчо не се е занимавал само с гимнастика, но уменията му помагат да пробие и в невероятно тежкото състезание Ninja Warrior. Освен това си припомнихме за всички предавания и риалити формати, в които е участвал, включително и това, че води церемонията по връчването на наградата Спортист на годината! Шоуто продължи с невероятно изпълнение на "Гимнастическа Клоунада", която разсмя и подготви публиката за следващата част.

 

 

Тя разбира се беше посветена на уникалния грабеж в Атина, а заедно с Данчо на сцената се появи и Чеки, който подобно на 2004 показа на българската публика кой е №1, а феновете в залата избухнаха и станаха на крака за легендарните шампиони в средата на залата. Последва и шеметно изпълнение на успоредка, като Данчо и Краси отново бяха в центъра на събитията.

 


Последваха спомени за Пекин 2008, където незабележима, но груба грешка, лишава Данчо дори от борба за златото. За смекчаване на горчивия спомен обаче Силвия Митева изигра невероятно чувствен танц и също беше силно аплодирана.

 

 

Невероятният Йордан Йовчев пази един от най-хубавите си спомени от световното първенство в Лондон 2009, когато отново става център на внимание и 36-годишният "старец" показва какво умее на конкуренцията и буквално се подиграва с по-младите от него момчета. Той грабва среброто, но почти никой не обръща внимание на шампиона, а всички са възхитени от канските усилия, които е положил Данчо. Спомените бяха последвани от изпълнение на Goodslav и изпълнение на земя на един от настоящите ни таланти.

 

 

В Бирмингам той отива с ужасни болки в коляното, но все пак тренира с останалите веднага след пристигането си. Той се класира за финала, а не безизвестен факт е, че той не спи цяла нощ заради ужасните боли в крака. Той обаче печели бронз и за пореден път кара България да настръхне. Този спомен бе съпроводен от весело изпълнение на младите акробати на България.

 

 

 

Лондон. Последната спирка на българската легенда в приказната му кариера, която 13 хиляди души видяха в невероятно шоу за 90 минути. Операции, травми - нямат значение, Данчо никога не се предава и записва финал в последното си състезание, а целият свят е в краката му, публиката ги посреща на крака - така, както стана и в "Арена Армеец". Последното съчетание в кариерата му пък бе съпроводено от прелестно изпълнение на националния ансамбъл по художествена гимнастика.

 

 

 

Самият спектакъл завърши феноменално - с изпълнение на Йордан Йовчев на халки, а в продължение на повече от 20 минути публиката го аплодираше и крещеше "Данчо, Данчо", надявайки се шоуто никога да не приключи. Уникално! Благодарим ти, Данчо!!!