Големият Йордан Йовчев празнува рожден ден

снимка: БТА

Днес един от най-великите спортисти на България Йордан Йовчев празнува рожден ден.

Данчо става на 41 години, като точно преди една година той сложи край на забележителната си спортна кариера с незабравим галаспектакъл в препълнената "Арена Армеец".

Така участникът на шест Олимпиади сбъдна мечтата си да напълни най-голямата зала в България. След като приключи със спорта Йовчев продължи в същата сфера, но в друго поприще. Той първо бе заместник министър на спорта в служебното правителство на Марин Райков.

Той напусна поста си на президент на Българската федерация по спортна гимнастика, за да може да се съсредоточи върху работата си в министерството, като за професионализма на Данчо говори факта, че той остана на поста си и след изборите при правителството на Пламен Орешарски. Ведомството бе преименувано на Министерство на младежта и спорта, като Йовчев отговаря именно за спорта, а за младежта се грижи министър Мариана Георгиева.

Каквото и да се каже за кариерата на Данчо все ще е малко. Като състезател той е печелил всичко, като единствено му липсва златен олимпийски медал. Това също щеше да се случи, ако не бе скандално присъдената от съдиите титла на гърка Димостенис Тамбакос на Олимпиадата в Атина през 2004 г.

Иначе той има 26 медали от големи първенства, но по-важното е, че Данчо отдавна е влязъл в сърцата на българите като един от най-великите и обичани наши спортисти.

Екипът на Sporta.bg пожелава много здраве, щастие и успехи на Йордан Йовчев и близките му. И накрая, но и на последно място - нека усмивката никога да не слиза от лицето му!