Последният ни световен шампион в щангите бачка като охрана в Лондон

Последният световен шампион на България в щангите Иван Стоицов преживява като охранител в Лондон. Работното място на родения в Асеновград тежкоатлет е известен киноцентър в британската столица, където на Иван е поверено да го пази.

Той вече е изкарал лиценз за охранител, така че всичко при него е легално, информира спортния всекидневник "Меридиан Мач"

Стоицов стана световен шампион в кат. 77 кг в Чанмей 2007 и от тогава нямаме първенец на планетата в щангите нито при мъжете, нито при жените. Имаме такива само на ниво кадети.

Това е втори опит на Стоицов да се установи в чужбина, след като прекрати кариерата си. Първият бе през 2013-а, когато заедно с приятелката си - световната шампионка Боянка Костова, заминаха на гурбет в Чехия. Те работеха във фабрика за дърводобив и преработка на дървесина, но заради кошмарните условия на труд и заради некоректни откъм плащане шефове стояха там по-малко от месец.

Както е известно, Стоицов бе един от българските тежкоатлети, които заминаха да се състезават за Азербайджан, но той така и не записа участие за каспийската страна на международно състезание. Другите, които заминаха за Баку, бяха Боянка Костова, Валентин Христов, Величко Чолаков и Силвия Ангелова.

В кариерата си Стоицов има още редица отличия, като другите му най-ценни медали, спечелени за България, са третото място на европейското първенство за мъже в София през 2005 година, както и златния медал от шампионата на Стария континент за юноши в Бургас през 2004-а.

Стоицов е участвал само на едни олимпийски игри - Атина 2004, където се класира 7-ми в категория 77 кг.