Вицешампионът на Европа Иван Марков за Sporta.bg: Аз съм максималист, ще радвам българите с още успехи

галерия:

снимка: bgolympic.org

Българският национал по вдигане на тежести Иван Марков донесе много гордост на родината ни със спечеления сребърен медал на Европейското в категория до 85 кг този месец.


„Бях малко изнервен от притеснение, може би. Първият опит го изтървах и оттогава ми тръгна назад и психически", сподели най-голямата ни надежда за титла специално за Sporta.bg


Въпреки факта, че не издържа на напрежението и не стана шампион на Европа, Марков със сигурност ще носи още радост на България от големи първенства.


„Тренирам за големи успехи. Аз съм максималист", казва в интервюто Марков и ние нямаме основания да се съмняваме в сериозността на намеренията му.


Прекрасното представяне на българските щангисти на Европейското първенство (а и достойното им участие на Олимпиадата в Лондон) вдъхват позитивизъм и увереност на новата ни федерация.


След големите скандали с допинг на Игрите в Пекин преди 5 години България имаше нужда точно от такива впечатляващи резултати на голям форум като Европейското първенство.


Освен Марков, със сребро се окичиха Асен Мурадов и Милка Манева, а Мая Иванова грабна бронз. В подножието на медалите останаха други наши национали - Стоян Енев, Ферди Назиф, Ивайло Филев, Румяна Станчева и Васил Господинов.

 


Иван Марков не крие, че следващата му цел през тази година е именно отличие от Световното първенство по вдигане на тежести във Варшава, Полша, между 16-ти и 27-ми октомври.


Ето как Марков отговори на въпросите на Sporta.bg:

 

Треньорът ти Иван Иванов каза, че не си спечелил златото на Европейското заради слаба психика. Съгласен ли си?

 

Да, съгласен съм с неговото мнение. Бях малко изнервен от притеснение, може би.

 

Имах проблем с техника в движението изхвърляне непосредствено преди Европейското и това ме притесняваше, както се видя и на самото състезание.

 

Първият опит го изтървах и оттогава ми тръгна назад и психически. Ваножото е, че поне овладях положението.

 

Тежеше ли фактът, че беше спряган от всички за едва ли не сигурен шампион и всички очакваха от теб злато?

 

Ами, да, може да се каже. Казвах си, че ако не стана шампион, ще разочаровам много хора и това някак си ме изгаряше от вътре. В крайна сметка, мисля, че представянето ми бе добро.

 

Може би още малко опит на големия подиум ще доведе и до титла.

 

Въпреки че остана втори, какви спомени ще запазиш от Европейското първенство?

 

Ще знам, че оттук нататък трябва да излизам по-спокоен на подиума и да мисля като цяло за изпълнението на опита... Поставил съм си обеца на ухото.

 

Твоят основен конкурент Арти Аухадов (от Русия, който стана шампион) направи 6 успешни опита и доказа качествата си. Следеше ли неговите ходове или просто гледаше да изтласкаш килограмите по програмата си?

 

Не, не съм го следял какво е правил. Той има много състезания зад гърба си, а аз едва две (Олимпиадата в Лондон и Европейското сега) и все пак, мисля, че съм по-добър от него и ще го докажа в предстоящите форуми.

 

Как би определил цялостното представяне на българите на Европейското?

 

Можехме и още, но като цяло е добре!

 

При положение, че ти бе част от онзи злополучен отбор в Пекин 2008, считаш ли този сребърен медал за своеобразно завръщане на голямата сцена?

 

Само искам да кажа, че за Пекин аз нямах никаква изява на голямата сцена и никой не ме знаеше.

 

Моят дебют беше на Олимпийските игри в Лондон и тепърва научават за мен конкурентите. Според мен, това не е завръщане и започване на спортната ми кариера.

 

Щангите в България имаха много проблеми през последните 4-5 години, ти доволен ли си от условията, които ти се предоставят?

 

Да, доволен съм, при положение, че все още сме в началото на една новоизградена федерация, която буквално започва от нулата. Надявам се да няма повече проблеми оттук нататък.

 

Как тренираш и как се подготвяш за състезанията?

 

Тренирам усилено за голям успех. Аз съм максималист.

 

Каква е следващата ти цел през 2013-та година?

 

Медал от Световното първенство.

 

Мислил ли си някога да се състезаваш за друга държава, както направиха много наши щангисти шампиони?

 

Преди 2 години, когато нямаше действаща федерация в България, имах и щях да го направя, но не ми се предостави тази възможност.

 

След като се появиха Неделчо Колев и Борислав Гидиков на власт, вече си промених мнението.

 

Просто тогава нямах друг шанс, а и не се виждаше светло бъдеще за българските щанги.

 

Според теб ще дойде ли отново време вдигането на тежести да радва българите с големи успехи, както беше неотдавна?

 

Ще ги радваме, но не с такива, каквито са били навремето. Времената са различни. В големите държави като Русия и Китай медицината е много напреднала. Само това мога да кажа.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg