Ангел Искрев от Евроспорт за Sporta.bg: Световно като за световно

галерия:

снимка: БТА/AP

Ангел Искрев е един от водещите коментатори на Евроспорт. Той започва своята кариера като журналист в телевизия "Канал 3" и само шест месеца след това получава предложение да се присъедини към екипа на Евроспорт.

През своите шест години зад микрофона е коментирал над 30 спорта, но основните в неговото портфолио са биатлон, ски бягане, лека атлетика, футбол и австралийски футбол. От 2010-а година коментира и за телевизия "ТВ +".

Очаквайте още материали от Ангел Искрев и други известни български спортни журналисти в новата рубрика на Sporta.bg "Колонката на..."

Изживей го, мечтай, сподели го“- мотото на световното първенство по ски-алпийски дисциплини в Бийвър Крийк пророчески описва много точно фантастичните 13 дни с „белия керван“. Световното свърши и остави във всички онова познато чувство, когато си попаднал на филм шедьовър и ти се иска да го гледаш отново и отново, и отново. Просто, защото световният шампионат в Колорадо беше най-добрият от началото на новия век.

4133704

Американците много трудно поемат отговорността да домакинстват на състезания от такъв ранг. Но когато го направят, знаят как да превърнат едно спортно събитие в истинско шоу. Продукцията от Вейл доказа, че те са ненадминати по отношение на забавление, маркетинг и телевизионно излъчване. През последните две седмици изживях „бялото“ шоу, помечтах заедно със скиорите алпийци, време е да споделя впечатленията си с вас, читателите на Sporta.bg

Американците...

... трябваше да чакат до техничните дисциплини, за да се докоснат до жадуваните златни медали. Първата седмица бе по-скоро разочароваща за домакините. Да, Линдзи Вон и Травис Ганонг спечелиха бронзов и сребърен медал, но Кралицата на ските имаше една-единствена мечта – златото, а тя не беше осъществена.

4133714

Среброто на Ганонг в спускането изглежда като компенсация на съдбата за загубата на Боде Милър, който отново бе до болка рисков в супер-гигантския слалом. Риск, който се превърна в болка. Буквално и преносно. Болка от скъсаното сухожилие на коляното, болка за феновете и самия Боде от преждeвременното му оттегляне извън шампионата. Дойде време за техничните дисциплини. Моментът на Щатите.

Микаела Шифрин отново доказа на всекиго, че е явление в спорта. Мики спечели слалома със стил, класа и впечатляваща за годините ѝ спортна дисциплина. Шифрин прецени прекрасно своите качества във втория манш и кара предпазливо в горната част, но се разгърна в долната част на пистата, за да спечели втора поредна световна титла в дисциплина. Само на 20 г тя е абсолютен доминант в слалома.

4133707

Превъзходство е дума, която много добре описва още един американец – Тед Лигети. Той изненадващо спечели бронзов медал в алпийската комбинация, но в съзнанието му имаше само една дисциплина – гигантския слалом, една цел – победата, един противник – Марсел Хиршер.

Прозвището „г-н ГС“ не е случайно. Лигети имаше две поредни световни титли и олимпийско злато в дисциплината преди шампионата във Вейл, но през сезона Марсел Хиршер бе спечелил четири от пет старта, валидни за Световната купа. Време беше за уреждане на „сметки“. Хиршер поведе след първия манш, Лигети допусна грешка в карането си, но бе много близо до австриеца.

4133716

Решен на всичко да влезе в историята като първия алпиец с три последователни световни титли в дисциплината, Тед направи спускане в типичен за него стил, който убива, каквито и да е, надежди в конкуренцията. Титла за домакините. Титла за историята. Пинторо взе бронза, а Хиршер се сдоби със среброто. И въпреки това:

Австрия...

... бе над всички в Бийвър Крийк. Те прибраха девет медала – осем индивидуални и титла в отборната надпревара. Австрийките донесоха пет от тези отличия и доказаха, че са силата, с която всеки трябва да се съобразява.

4133706

Хиршер спечели алпийската комбинация със супер слалом и много прилично спускане, но и с огромен късмет, защото при евентуално завършване на Ондрей Банк, той щеше да стартира 31-и, а не първи във втория манш.

Ханес Райхелт триумфира с титлата в супер-гигантския слалом и още един път показа, че може да бъде в топ форма за големите форуми. Но Австрия имаше своята голяма звезда, а тя от своя страна имаше огромна конкурентка. Битката, която направи женските състезания изключителни:

Ана Фенингер срещу Тина Мазе

4133718

Двете алпийки се превърнаха в най-успешните състезатели на шампионата. Ана спечели супер-гигантския и гигантски слалом, добавяйки сребро в спускането. Особено впечатляваща бе победата на Фенингер в гигантския слалом, където дори с „рало“ бе над всички.

Мазе взе титлите в алпийската комбинация и спускането, докато среброто дойде в Супер-Г. Словенката не успя да повтори постижението на Ласе Шус от 1999-а в Бийвър Крийк, когато норвежецът спечели пет медала в пет дисциплини, но и така шампионатът бе свръх успешен за нея.

Швейцарците дочакаха...

4133711

18 години. Толкова изминаха от последната световна титла на швейцарец в спускането. Бруно Кернен спечели „кралската“ дисциплина в Сестриере през 1997-а. 30-годишният Патрик Кюнг изненада всички с бруталното си спускане, а Беат Фойц удвои радостта на „кръстоносците“ с бронзовия си медал.

Изненадата...

4133709

не беше първа за шампионата. Канадецът Дъстин Кук шокира всеки специалист в ски-алпийските дисциплини със сребърното си отличие в Супер-Г, а отборът на Канада сюрпризира и с второ място в отборната надпревара.

Титлата на Жан-Баптист Гранж също може да бъде сложена в графа „изненада“, само ако приемем Марсел Хиршер като сигурен шампион, но сигурност в този велик спорт – няма.

Разочарованието

4126435

Шетил Янсруд доминира скоростните дисциплини през сезона, но взе „само“ сребърен медал в алпийската комбинация. Самият норвежец определи първенството като провал, но това може да му послужи като допълнителна мотивиция в битката за Големия кристален глобус. Норвежец обаче бе...

Героят

Аксел Лунд Свиндал не победи, дори не взе медал, но направи нещо много повече – доказа на всички, че е голям боец, голям човек, голям спортист. Свиндал се завърна на пистата само седмица преди началото на първенството едва четири месеца след скъсване на ахилесово сухожилие. Резултатът: две шести места в двете скоростни дисциплини. Удивително. Удивително беше и...

Падането...

на Ондрей Банк в спускането от алпийската комбинация. Имал съм много трудни коментаторски моменти в последните шест години, но със сигурност тази катастрофа след скока „Ред тейл“ ще остане завинаги в съзнанието ми. Бързо оздравяване, Ондрей.

Българите

4126450

Алберт Попов е свежата смяна в родните ски. Аби кара много добре в гигантския слалом, но пропусна врата във втория манш. Стефан Присадов показва израстване, а участието на това първенство ще му донесе допълнителен опит и самочувствие. Мария Киркова се представи достойно на своето шесто световно първенство и отново участва достойно в техничните дисциплини.

Цифрите на Световното първенство по ски алпийски дисциплини

200 000 – общата бройка на хората по трибуните за всички състезания

100 000 – посетители на церемониите по награждаване

2 200 - доброволци

1 200 – акредитирани медии

500 - спортисти

200 - камери

142 – най-високата скорост развита по пистата „Бърдс ъф прей“

4133710

118 – скоростта, с която падна Ондрей Банк

70 – камерите, разположени по трасето

10 – нациите с поне един медал

5 – страните с поне една титла

5 – златните медали на Австрия

3 – страните с повече от една титла

2 – годините, които остават до следващото световно първенство в Швейцария.

Още материали на Ангел Искрев четете в личния му блог НА ТОЗИ ЛИНК