Тайбе Юсеин за Sporta.bg: По пътя към златото ще търся реванш от всички

галерия:

снимка: bul-wrestling.org

Тайбе Юсеин спечели единствения медал за България при жените от Световното първенство по борба в Будапеща, което приключи в края на миналия месец.


Тайбе загуби на финала в категория до 59 килограма от унгарката Мариана Шастин, която я съкруши и по-рано през годината на Европейското първенство.


В специално интервю за Sporta.bg Юсеин сподели, че горчивината от поражението на финала продължава да я преследва, но все пак отчита важността на спечеления медал за страната ни.


Нейният треньор (който работи с нея близо 10 години) Сава Семков заяви след Световното, че Тайбе е подходила тактически неправилно във финалната си битка, но преди нея е прегазила всички съпернички.


Самата Юсеин сподели пред Sporta.bg, че психическата ѝ нагласа не е била на ниво и поради тази причина се е стигнало до ново поражение от Шастин.


Независимо от загубата на финала, Тайбе Юсеин е перлата, диамантът на българската женска борба и със сигурност в бъдеще ще ни радва с титли.


Ето как световната сребърна медалистка отговори на въпросите на Sporta.bg:

 

 

След като измина известно време от Световното, още ли си предимно разочарована от изпуснатата титла или можеш да се зарадваш от спечеления медал?

 

Горчивината от загубата си стои все още и още дълго време ще изживявам тази загуба, но все пак се радвам и на медала.

 

Мариана Шастин отново успя да те победи, но отново не категорично - мислиш ли, че имаш психологически проблем във финалите?

 

Не бих казала, че всичките ми финали са били еднакви, но може би точно в този проблемът беше психологически.

 

 

Настроена ли си за реванш, искаш ли отново да се изправиш срещу нея на тепиха или просто държиш да се окичиш със злато?

 

По пътя към златото ще търся реванш не само от Мариана Шастин, но и от други съпернички, от които съм губила инфарктно.

 

Сподели наскоро, че имаш лошия навик да губиш в последните секунди, след като си водила в резултата. На какво се дължи това според теб?

 

На това, че бързам да приключа срещата. Предприемам атаки, което не винаги се оказва правилен избор, защото допускам необратими грешки.

 

Ти единствена от жените спечели медал, как би определила представянето на отбора на Световното?

 

Съжалявам за моите съотборнички. Подготовката ни беше на ниво, като цяло по нищо не отстъпваха на съперничките си. Просто не успяха да реализират възможностите си.

 

 

Как ще протече подготовката за европейското и достатъчно време ли имаш за почивка?

 

Скоро започва подготовката за новия сезон. Европейското първенство е далеч, предстоят ни лагери и международни турнири. Три седмици достатъчно време ли е за почивка? (усмихва се)

 

Каква е разликата между световното и европейското, защото в твоята категория като че ли най-силните са от Стария континент?

 

Състезателките от другите континенти не са за подценяване, но като че ли наистина европейките си разпределят медалите в категорията.

 

Какво си пожелаваш до края на 2013?

 

Пожелавам си да съм жива и здрава и успешно да започна подготовката.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg