Сребърни сълзи за най-смелото сърце на България

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Изминаващата 2012-та година може да не остане в историята като най-успешната за българския спорт, но със сигурност видяхме много позитиви и добри резултати от неочаквани места.


Българските млади таланти се представиха отлично на Европейски и Световни първенства, като вдигнаха титли, взеха медали и загатнаха за бъдещо олимпийско величие.


В края на 2012-та година можем със задоволство да направим равносметка, че много позабравени спортове с традиции у нас отново носят радост и успехи и българският трибагреник се развява на почетната стълбица.


Съвсем резонно младите български спортисти и утвърдените имена на бойците за честта на родината получиха признание и бяха номинирани за престижни призове като „Спортист на годината" и „Спортен икар".


Леката атлетика, борбата, боксът, тенисът и спортната гимнастика като че ли най-често привличаха вниманието ни заради отличителните българи, които практикуват тези спортове.


Можем обаче с гордост да кажем, че имаме медалисти от световни и европейски първенства в сфери като биатлона, гребането, кану-каяка, самбо, джудо, таекуон-до... както и много други от не толкова комерсиалните спортове.


Sporta.bg има удоволствието да ви представи най-отличителните български постижения и личности в индивидуалните спортове, както и да ви запознае с родните млади таланти, които в бъдеще ще очакваме да ни прославят на Олимпийски игри.

 

Нежната вихрушка Станка Златева за пореден път заслужи уважението и овациите на България с най-доброто представяне на Олимпийските игри в Лондон от родните ни състезатели.

 

Станка стигна до финала в своята категория до 72 килограма, където се изправи срещу рускинята Наталия Воробьова и най-вече срещу призраците от Пекин, където пехливанката остана на крачка от златото.

 

За огромно наше съжаление Златева вероятно претърпя най-големия шок в бляскавата си кариера, след като беше туширана във втори пореден олимпийски финал от статут на фаворит.

 

Едва ли има привърженик на спорта и в частност на Смелото сърце Станка Златева, който да не помни как се разви борбата с Воробьова и най-вече каменното изражение на българката на почетната стълбица.

 

 

Помним и първите ѝ думи след трагичната в личен план загуба - „За нищо не ставам" и за тъгата в лицето ѝ, когато позираше със сребърния си медал на почетната стълбица.

 

На фона на 90% от „постиженията" ни в Лондон 2012 отличието на Златева може единствено да ѝ добави още една златна страница в историята на българския спорт. Тя обаче беше толкова покрусена, че обмисляше да се откаже от борбата след края на Олимпиадата.

 

 


Като цяло този величествен спорт претърпя истински крах в английската столица (естествено, говорим за мъжете). В резултат на това Българската федерация направи нужните тежки равносметки и направи опит да преживее Ренесанс с отстраняването на всички треньора на националните отбори.

 

В това число влиза и наставникът на Станка Златева - Симеон Щерев. Без него тя на няколко пъти обяви, че не иска да продължава борбата в преносен и действителен смисъл, а с времето изказванията ѝ станаха не толкова категорични, но все пак тревожни.

 

 

Катаклизмите в родната борба имаха своята предистория и логична поява, но както често се случва у нас, дори снегът през зимата може да се окаже изненада. Финансовата криза, ръждясалите методи на подготовка, грешната преценка за навлизане във върхова форма, нарушен режим от състезатели, огъване под напрежението и технически грешки са причината борбата да се намира в интензивното отделение.

 

Единственият светъл лъч дори в Лондон - място, еквивалентно на Ватерло за родния спорт - беше именно Станка Златева, но тя в момента не вижда как може да продължи напред.

 

Засега Нежната вихрушка е обявила единствено отказването си за 1 година от спорта, тъй като претърпя тежка операция на крака веднага след края на черното за нея и светло за нас представяне на Олимпийските игри.

 

 

Тя не участва на Световното първенство, което последва Лондон 2012 - в Канада България беше прославена от Тайбе Юсеин. По примера на Станка Тайбе стигна с много хъс и усилия до финала, за да го загуби драматично, но да си тръгне със сребърен медал.

 

Дори това представяне подсказва, че борбата в България нито ще изчезне, нито ще се срине, защото представете си в колко спорта можем да се похвалим с такова отличие на Световно, и то от неочакван състезател.

 

 

Спортист номер 1 на България за 2011-та година Станка Златева изпрати едно от най-драматичните и съдбовни 12-месечия в живота си. Тя не успя да осъществи голямата си мечта да стъпи на олимпийския връх и за втори пореден път остана в подножието му.

 

След генералните промени в ръководството на Българската федерация по борба и назначаването на нови треньорски щабове Станка имаше 3 опции - да остане състезател, играещ помощник треньор или само треньор в щаба на националния отбор.

 

 

Жените вече ще бъдат водени от двукратния световен шампион и сребърен олимпийски медалист Серафим Бързаков.

 

Станка Златева демонстрира за пореден път през 2012-та, че е истинско смело сърце, обявявайки, че ще продължи да се състезава и ще се бори за участие и злато на следващата Олимпиада в Рио де Жанейро през 2014-та година.

 

Номинации и награди от рода на „Спортист на годината" или „Жена на годината" или „Личност на годината" нямат значение за статута на Станка Златева. Тя вече получи най-големия възможен приз - този на българите, които ѝ засвидетелстваха безрезервна подкрепа и съпреживяха мъката ѝ в Лондон.

 

Все пак, Златева беше наградена с престижния „Спортен икар" в категорията Достойно представяне.

 

Един велик шампион като Станка може само да извади поуки и да се завърне триумфално след съдбовна година, каквато беше 2012-та за Нежната вихрушка на българската борба. Очакваме съвсем скоро много подвизи и нови специални моменти и триумфи, подарени ни от Станка Златева в бъдеще.

 

Даниел Любомиров, Sporta.bg