Боян Петров изкачи 9-ти 8-хилядник, заби бг знамето на Гашербурм II

Нашият алпинист, изследовател и герой на малки и големи - Боян Петров изкачи връх Гашербурм II (8035 м) в Каракору. Това е вторият му опит, след като през 2009 г. се наложи да се върне от точка на 40 м под върха заради липсата на въже и партньор. 

Припомняме, че Боян е астматик, но преодолява здравословните проблеми и носи слава на България. Това е деветият осемхилядник на българския алпинист, който е част от проекта му "Българин на 14х8000".

Изкачването по информация на самия алпинист е станало на 22 юли, събота. В момента той се намира в базовия лагер, където след възстановяване на силите си, ще започне да слиза надолу.

Между 8 и 12 юли Петров атакува за пръв път върха за сезона, но заради влошаване на времето се наложи да слезе отново надолу.

При тази експедиция алпинистът беше в компанията на Слави Несторов, който няма в актива си досега осемхилядник. Заради бизнес ангажименти обаче Несторов се наложи да изостави плановете си за качване на върха.

Боян Петров успя да изкачи Гашербурм II единайсет месеца след като заедно с еколога Андрей Ковачев пострада тежко при катастрофа в Кресненското дефиле, където двамата бяха пометени от румънски шофьор докато преброяваха животните в района. Недостатъчното възстановяване от катастрофата бе и причината Петров да се откаже да изкачва Еверест тази година.