Героят Боян Петров се отправя към седмия си 8-хилядник Макалу утре

Първият български алпинист с изкачени 6 осемхилядника Боян Петров ще тръгне на 7 май към своя седми връх над 8000 м - Макалу. За предаването „Още от деня" на БНТ той разкри, че след слизането от Анапурна е минал обстоен медицински преглед в Катманду.

Според лекарите съмненията за измръзване на върховете на пръстите му от атаката на Анапурна са неоснователни. Така Боян има зелена светлина да поеме към атаката на петия по височина връх в света – Макалу (8463 м). На 7 май той ще лети за Лукла със самолет, а оттам с хеликоптер – за базовия лагер на Макалу.

Петров изкачи на 30 април пръв за сезона най-смъртоностният осемхилядник Анапурна (8091 м). До момента Макалу е изкачван само от Иван Вълчев, Здравко Петков, Запрян Хорозов и Дойчин Василев. Те постигат това на 18 май 1998 г. Макалу и изкачен за първи път на 15 май 1955 г. от Жан Кузи и Лионел Тере, на 16 май от Жан Франко, Гидо Маньон и Гялцен Норбу Шерпа, на 17 май от Жан Бувие, Серж Купе, Пиер Льору и Андре Виалат в рамките на френска експедиция с ръководител Жан Франко.

До дни към седмия по височина връх в света Дхаулагири (8172 м) тръгва и д-р Атанас Скатов, който покори Анапурна ден след Боян Петров. И двамата са си поставили цел да изкачат всички осемхилядници в света. За разлика от Петров, който има 6 в колекцията на Скатов, който е веган са само Еверест, Манаслу и Анапурна.