Битката Джошуа-Кличко чупи рекорди на Острова

снимка: twitter

Боят между Антъни Джошуа и  Владимир Кличко в събота ще генерира рекордни приходи в историята на бокса за Острова. Мачът на Уембли има гарантирани 50 милиона паунда приходи, което прави близо 59 милиона евро.

Големите пари идват от платеното излъчване по телевизията. Досега британският рекорд принадлежеше на Рики Хътън, който събра през 2007 година 1,2 милиона платени зрители при загубата от Флойд Мейуедър в Лас Вегас.

Боят на местния идол Джошуа струва 19,99 паунда на приемник, като се очаква сумата да бъде платена от около 1,5 милиона британци. 

Другите хубави пари идват от билети за Уембли. Те са 90 000 на брой и бяха на практика отдавна разпродадени. Цените им варират от 2200 до 60 паунда. Общият приход ще е около 8 милиона паунда.

Немската RTL плати £4 милиона за правата за излъчване в Германия. Американските кабелни гиганти също подписаха контракти, които ще им струват 2 милиона. Още 1 милион е събран от други телевизии по света.

Спонсори и мърчандайзинг носят също по милион на организаторите.

Най-големите разходи са свързани с хонорарите на бойците. Джошуа ще прибере около 15 милиона паунда. Кличко едва ли е много по-евтин.

Разбира се, в калкулациите не влизат оборотите, които тепърва ще завъртят търговци, ресторантьори, да не говорим за букмейкърите, които правят милиарди от подобни събития.