Джокович, Фетел и Меси влизат в люта битка за спортния Оскар

галерия:

снимка: БТА

С наближаването на края на календарната 2011-та, редица изгряващи звезди и големи имена в спорта влизат в битка за престижното отличие на „Лауреус" - „Спортист на годината", известно още като спортния Оскар.

 

Основни фаворити в тазгодишната класация са младите таланти Новак Джокович, Себастиан Фетел и Лионел Меси, всеки от които постигнал недостижими върхове в спорта през изминалите 365 дни.

 

Сърбинът Новак Джокович се превърна в абсолютен любимец на нацията с невероятните си успехи на световната тенис сцена през сезона. Ноле окупира първото място в ранглистата на ATP след доминантна кампания, белязана с три титли от Големия шлем. Джокович стана и най-младият играч в историята, играл на четирите финала на Голямата четворка в рамките на година.

 

Не по-назад в успехите си остава пилотът на Ред Бул Себастиян Фетел, който спечели втора поредна титла във Формула 1 четири състезания преди края на сезона. Младият германец помогна на отбора си да спечели и титлата при конструкторите със своите постоянни изяви в квалфикациите и стартовете в атрактивната надпревара.

 

Футболният магьосник Лионел Меси пък има шанс да стане първият отборен играч, спечелил престижното отличие. Описван като най-големият талант на своето поколение, асът на европейския клубен шампион Барселона наниза 53 попадения за каталунците през сезон 2010/11 и допринесе значително за поредната им впечатляваща година на всички фронтове.

 

Останалите номинирани са звездите от НБА Дирк Новицки и Дерик Роуз, най-бързият човек на планетата - Юсейн Болт и американският колоездач Марк Кавендиш.

 

Победителят ще бъде обявен на пищна церемония в Лонодон на 6-ти февруари догодина.