Роджър Федерер влезе в историята с рекордна шеста титла от финалния Мастърс

галерия:

снимка: БТА

Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер завоюва рекордна шеста титла от финалния Мастърс или заключителния за годината турнир на ATP, в който вземат участие осемте най-добри тенисисти. На финала в Лондон швейцарецът се наложи с 6:3, 6:7(6), 6:3 над Жо-Вилфред Цонга и така изпревари по титли легендите Иван Лендъл и Пийт Сампрас, които имат по пет.

 

За Федерер това бе юбилеен финал номер 100 в кариерата му, който той ознаменува с не по-малко впечатляващата 70-та титла.

 

Мачът за титлата в Лондон започна с леко предимство при разиграванията за Цонга, но при 4:3 и сервис за французина, Федерер успя да го пробие, а след това спечели и подаването си, за да затвори първия сет с 6:3.

 

Втората част тръгна добре за Федерер, който поведе с ранен пробив и при 5:4 сервираше за мача. Тогава обаче Цонга доведе нещата до 0:40 в своя полза, Фед върна две точки, но при третата възможност французинът го приби и се върна в мача.

 

В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който Федерер поведе с 6:5 точки и имаше мачбол, Цонга обаче имаше ден и успя да го отрази и на свой ред да стигне до сетбол. За разлика от Роджър - Жо се справи от първия път и изравни сетовете 1:1.

 

В третата решителна част битката вървеше гейм за гейм до 4:3 за Федерер, когато швейцарецът получи възможност за пробив и след като Цонга отрази три топки, при четвъртата Роджър успя и както и в първата част - при 5:3 сервираше за сета, а сега и за мача и титлата. Федерер завърши сезона по шампионски с гейм на нула и рекордна шеста титла в Лондон, която едва ли скоро някой друг тенисист ще го изпревари.

 

За успеха Федерер ще прибави към банковата си сметка 1 630 000 долара от наградния фонд, както и 1500 точки за ранглистата на ATP, които от утре ще го изкачат на трето място в света, за сметка на Анди Мъри.