Сидни Кросби записа три асистенции при победа на Питсбърг срещу Отава

галерия:

Сидни Кросби продължи да трупа точки след завръщането си на леда, като този път записа три асистенции при победа на Питсбърг с 6:3 над Отава в среща от Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ).

 

Той вкара два гола и подаде за други два в първия си мач от 61 насам при победата с 5:0 над Ню Йорк Айлънъдрс, но след това не успя да запише точки при загубата от Сейнт Луис. Губейки в резултата след гол на Каспарс Даугавинс в 79-та секунда, Кросби изведе Пингвините до впечатляващ обрат и великолепна победа като домакин. Той даде начало на серията от четири поредни шайби с хубав пас към Крис Куниц, който изравни за 1:1.

 

Канадският център заблуди защитата на гостите със залъгващо движение за удар, след което плъзна шайбата към Куниц, пред когото се откри огромно пространство за подготвяне на изстрел в опразнената мрежа. Тайлър Кенеди, Стийв Съливан и Евгени Малкин вкараха другите четири шайби за Питсбърг в първата третина, което предизвика изваждането на титулярния вратар на Сенаторите - Крейг Андерсън. Той спаси само четири удара при общо осем от страна на домакините. Кенеди добави две асистенции и се изравни по точки с Кросби за вечерта, а Малкин завърши с две или повече точки във втори пореден мач на Пингвините, за които точни бяха още Паскал Дюпоа и Джордан Стаал.

 

Истински любопитен беше и мачът във Вашингтон, където определяните за фаворити за титлата Столичани загубиха изненадващо с 3:6 срещу Ню Йорк Рейнджърс. Руслан Федотенко вкара два гола, а Райън Калахан записа три асистенции, с което Рейнджърс регистрира рекорд по вкарани шайби за сезона си.

 

Победата доближи Рейнджърс на пет точки от Питсбърг в Атлантическата дивизия, като отборът от Ню Йорк има и четири мача по-малко от Пингвините. Втори в дивизията с точка зад лидера е Филаделфия след победа с 3:1 над Монреал, а четвъртият Ню Джърси остана равен с Рейнджърс след минимален успех срещу петия тим в дивизията - Ню Йорк Айлъндърс.

 

Всъщност, Питсбърг е лидер и в генералното класиране на Националната хокейна лига. Основните конкуренти на Пингвините от Западната конференция - Минесота и Чикаго, също спечелиха мачовете си и останаха на точка от Питсбърг в борбата за трофея на президента. Той е отличие за победителя в редовния сезон, който печели квотата на домакин във финалната серия за купа "Стенли" за своята конференция.

 

Павел Дацюк и Тод Бертуци вкараха при изпълнението на дузпи за победа на Детройт с 3:2 над действащия шампион Бостън в друга среща от НХЛ за вечерта. Дацюк и Валтери Филпула бяха точни в редовното време, с което Червените криле продължиха серията си до четири поредни победи и прекъснаха тази на Бостън. Мечоците бяха спечелили десет поредни мача преди домакинството си срещу 11-кратните носители на купа "Стенли".

 

Патрик Шарп вкара изравнителен и победен гол за Чикаго при победата на шампионите от 2010-а година с 6:5 в гостуване срещу Анахайм. С това Шарп оформи втори хеттрик в кариерата си, докато капитанът Джонатан Тейвс завърши мача с впечатляващите пет точки при два гола и три асистенции, съобщи БТА.