Анди Мъри триумфира в Шанхай и измести Федерер от третото място в света

галерия:

снимка: БТА

Британецът Анди Мъри защити титлата си на турнира по тенис от сериите "Мастърс" в Шанхай с награден фонд 3,24 милиона долара, с което измести швейцареца Роджър Федерер от третата позиция в световната ранглиста.

 

Поставеният под номер 2 Мъри наниза 7 аса и се наложи със 7:5, 6:4 над третия Давид Ферер (Испания) след 1:45 часа игра, записвайки 14-а пореден успех в състезанията на ATP. Така 24-годишният шотландец спечели пета титла за сезона и 21-а в кариерата си.

 

Мъри стартира отлично с пробив в първия маратонски гейм в мача, но веднага след това Ферер изравни. В 11-ия гейм испанецът отново загуби подаването си и този път шотландецът беше стабилен на собствен сервис и затвори първия сет.

 

Британецът дръпна с 3:1 след серия от три поредни пробива в началото на втората част и запази предимството си до края. Мъри за пореден път показа, че се намира в отлична форма през есента, като взе 25-а победа в последните си 26 мача, а единствената му загуба от средата на август насам дойде на полуфиналите на Откритото първенство на САЩ от испанеца Рафаел Надал.

 

Федерер пък от понеделник за първи път ще изпадне от топ 3 на мъжката тенис-ранглиста. Той беше неизменно сред първите трима в света от 7 юли 2003 година, след като спечели първа титла на "Уимбълдън".