21 отбора от 17 страни ще участват в 61-ото издание на колоездачната Обиколка на България

галерия:

снимка: ubcbg.org

21 отбора от 17 страни ще участват в 61-ото издание на колоездачната Обиколка на България от 10 до 18 септември, предаде БТА. Надпреварата от девет етапа е с награден фонд 32 хиляди лева. Състезанието с коефициент 2,2 ще бъде кръг от Световната купа и ще носи точки за Олимпийските игри в Лондон догодина.

 

България ще бъде представена от два отбора - "Цар Симеон" (Пловдив) и КК "Небесър". Обиколката за първи път ще започне с 1,5-километров пролог на 10 септември в 18.30 часа в София пред храм-паметник "Александър Невски" и завършва на 18 септември в Тетевен. Общата дължина на трасето е около 1300 километра, като по време на шестия етап на 15 септември от Карнобат до Казанлък ще бъде преминат 83-хилядния километър в историята на надпреварата.

 

Патрон на състезанието е председателят на Народното събрание Цецка Цачева, а на официалното откриване на 10 септември в 18.00 часа са поканени министър-председателят Бойко Борисов, министърът на спорта Свилен Нейков, политици и общественици.

 

Президентът на Българския колоездачен съюз Венелин Хубенов обаче изрази опасения, че състезанието може да пропадне заради забавеното финансиране от страна на Министерството на физическото възпитание и спорта. Сумата 223 хиляди лева е одобрена от министерството, но все още не е отпусната, въпреки че от БКС са предоставени всички необходими документи.

 

"Силно съм притеснен от факта, че все още не са ни преведени никакви пари от Министерството на спорта за организирането на Обиколката. Очаквам въпросът да се реши на 7 септември. Провеждането обаче е застрашено, защото след това ще имаме много малко време за изчистване на финансовите и организационни въпроси, свързани с нормалното стартиране на състезанието", каза Хубенов.

 

"Изненадан съм. През миналата година всички финанси от министерството ни бяха отпуснати още през май. Средствата си ни крайно необходими, защото само за охрана на Обиколката сме принудени да заплатим 123 хиляди лева", допълни той.

 

Хубенов уточни, че първоначално са подадени заявки за участие от 44 отбора, но организаторите са били принудени да ги редуцират до 21. От водещите български състезатели четирикратният победител Ивайло Габровски, който не участва през миналата година, ще кара за КК "Несебър". Даниел Петров, Светослав Чанлиев и Евгени Балев пък ще се състезават за турския Конешекерспор.

 

Програма на 61-ата колоездачна Обиколка на България:

 

10 септември - пролог - София, 1,5 км
11 септември - 1 етап - София - Троян, 180 км
12 септември - 2 етап - Троян - Велико Търново, 100 км
12 септември - 3 етап - Велико Търново - Шумен, 142 км
13 септември - 4 етап - Шумен - Добрич, 135 км
14 септември - 5 етап - Добрич - Слънчев бряг, 183 км
15 септември - 6 етап - Карнобат - Казанлък, 146 км
16 септември - 7 етап - Казанлък - Трявна, 90 км
17 септември - 8 етап - Трявна - Пирдоп, 170 км
18 септември - 9 етап - Пирдоп - Тетевен, 145 км