Григор Димитров записа драматична победа на старта в Уинстън-Салем

галерия:

снимка: БТА

Българската надежда в мъжкия тенис Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира в Уинстън-Салем с награден фонд в 553 125 долара след драматичен успех в три сета 6:4, 2:6, 7:6(2) срещу американеца Доналд Йънг.

 

Гришо хвърли доста усилия да победи представителя на домакините и дори бе на крачка да напусне турнира след пълен обрат, но в крайна сметка допусна по-малко грешки от съперника си и триумфира в тайбрека на решителния трети сет.

 

За успеха си българинът спечели 8,410 долара от наградния фонд и 20 точки за ранглистата и ще срещне победителя от двубоя между Александър Долгополов и аржентинеца Карлос Берлок в следващия етап на надпреварата.

 

Първият гейм на двубоя предрече сериозна битка на корта между двамата съперници, като Гришо дори стигна до възможност за пробив, която обаче не успя да реализира и американецът поведе с 1:0. Димитров бързо върна равенството с редица бомбени сервиси и даде само точка на Йънг на свое подаване, а първият пробив за българина не закъсня.

 

В петия гейм на двубоя ракета номер едно на страната ни дръпна напред в резултата - 3:2, спечелвайки подаването на съперника си от трети опит с красив бекхенд по диагонала. Гришо не срещна сериозни трудности да затвърди пробива си и да поведе с 5:3. В сервис гейма си за спечелване на сета обаче българинът не бе толкова убедителен, позволи на Йънг да стигне до точка за пробив, но в крайна сметка затвори сета в своя полза, отново при третата си възможност.

 

Втората част на срещата започна чудесно за Гришо, който изнeнада неприятно американеца още в първото му подаване и поведе с 1:0, но вместо да затвърди пробива, Гришо допусна необясним спад в играта си и американецът му върна жеста за 1:1.

 

Следващите три гейма попаднаха в сметката на Йънг след непростими грешки на българина, който редуваше серии двойни грешки и непремерени удари, които допълнително улесниха съперника му. Сетът завърши при резултат 6:2 за американеца след нова порция грешки на Григор, които вкараха срещата в решителен трети сет.

 

Григор даде надежди на феновете си, че е преодолял кризата с две добри точки на старта на третия сет, но добрата му проява бе епизодична и Йънг успя да задържи подаването си. На свой ред Димитров взе своето, но при следващия си сервис гейм отново бе далеч от стабилен и допусна неприятен пробив - 1:3.

 

Изправен пред опасността да допусне разочароващ обрат, Гришо заигра по-освободено и хазартно, което се оказа печеливш ход и той бързо върна пробива за 3:3. Двамата съперници си размениха по гейм, преди Григор да нанесе своя удар и да си спечели сервиране за мача след брилянтно проведена атака на мрежата и 5:4. Йънг обаче нямаше намерение да се предава и не само върна пробива, но и спечели следващия гейм и за броени минути ролите на корта се смениха. Гришо обаче също не допусна грешка и вкара мача в решителен тайбрек с успеха в 12-тия гейм на сета.

 

Тенисистът, който бе по-нестабилен в тайбрека бе Йънг. След грешка на американеца Гришо взе първия мини-брейк при резултат 3:1, а до края на срещата българинът даде само една точка на своя опонент и напусна тежкото изпитание на корта като победител.