Елена Лиховцева идва в България за европейското първенство по плажен тенис

Бившата номер 3 в световната ранглиста на двойки Елена Лиховцева (Русия) пристига в България за Европейското първенство по плажен тенис през септември. 35-годишната Лиховцева бе подала молба до Комисията по професионален тенис към Тенис Европа за "уайлд кард" за участие в шампионата на Стария континент и получи одобрение.

 

Както е известно, председател на тази комисия към европейската асоциация е президентът на БФТ Стефан Цветков. Така тя ще бъде част от националния отбор на Русия, който ще вземе участие в шампионата в Албена от 15 до 19 септември.

 

Очаква се в черноморския курорт да пристигнат още отборите на Италия, Франция, Холандия, Португалия, Испания, Кипър и др. Елена Лиховцева се оттегли от професионалния тенис през пролетта на 2008 година след 16-годишна кариера.

 

Тя беше една от най-успешните състезателки на двойки през последните десетина години, като в кариерата си има 27 титли, а през 2002 и 2007 година тя печели трофеите при смесените двойки на "Уимбълдън" и Откритото първенство на Австралия.

 

През 2005 година Лиховцева взима титлата в Голд Коуст, където си партнира с Магдалена Малеева. На сингъл рускинята има три турнирни победи и достига до 15-о място в света. Тя има полуфинал на "Ролан Гарос" през 2005 година, което е най-доброти й постижение на турнирите ог Големия шлем поединично.