Наплив от доброволци за Европейското първенство по гребане в Пловдив

галерия:

снимка: БТА

Наплив от доброволци има за Европейското първенство по гребане за мъже и жени, чийто домакин ще е Пловдив от 16 до 18 септември, съобщиха от БФ Гребане.

 

"Трябват ни около 150 души, а те са много повече", каза председателят на БФ Гребане Светла Оцетова. "Не подценявайте хората от гребането. Има много хора, с които навремето сме се състезавали и които искат сега да помогнат. Хубаво е, че има такъв интерес. Някои ще помагат сега, а другите ще имат втори шанс - Световното догодина през август, което е за юноши и девойки, мъже и жени в неолимпийските дисциплини".

 

Оцетова обяви, че в момента на канала вървят усилени ремонтни дейности на финалния комплекс, съблекални и сервизни помещения. Вече е и инсталирано и новото трасе, което бе изпробвано на последното републиканско. В средата на август предстои да бъде инсталирана и новата стартова уредба. А в момента се водят преговори за телевизионните права на шампионата.

 

"Коридорите и стартовата уредба са направени от български фирми, а не от чужди", допълни Оцетова. "Те разбира се, минаха през конкурс и затова малко се забавихме в процеса на изработката им. Но пък успяхме да спестим пари, защото не използвахме чужди фирми. Дори бих казала, че нашите коридори са по-успешно направени, отколкото тези в Итън (Великобритания), където беше Световното за юноши и девойки."

 

Бюджетът на първенството е около 500 000 евро.

 

Председателят на БФ Гребане Светла Оцетова разкри, че вече има проект успоредно на гребния канал да се направи съпътстващ. И вече вървят проучвания, екологични оценки. С новата придобивка България ще може да се кандидатира за големи първенства като Световни, Европейски, Световни купи. Но и ще се използва не само за спорт, но и за отдих и развлечение.